Film

Fredag den 19 oktober öppnar den 16:e Copenhagen Gay and Lebsian FilmFestival i Köpenhamn. I år håller man till på Cinemateket. Och bjuder på såväl välkomstdrink, kortfilmen ”Bare” som ett överraskning där en ny dansk gayinriktad film får smygpremiär.
” Varje år försöker vi att få ett allt bättre utbud av film, och lyckligtvis är bättre inte detsamma som fler”, skriver man på festivalens hemsida. Och så utlovar de ett kvalitativt språng med årets filmutbud.
Festivalen berättar dessutom stolt att man i år för första gången fått in externa finansiärer. Bland sponsorerna märks såväl dagstidningen Politiken och trendtidningen Free, som flygbolaget Virgin Express och internetleverantören Tiscali.

På lördag drar själva festivalen igång och bland filmerna, som de flesta är från 2000-talet, märks norska ”BE – Dirty Sinful Me”, flatkomedin ”Chutney Popcorn” av Nisha Ganatra och sköna spanska ”Krampack”.
I Jon Shears debutfilm ”Urbania” från förra året som berättar om Charlie. Han har mist sin partner och kämpar nu med känslor av hat. Hämnd, saknad och att vara övergiven. Filmen baseras på Daniel Reitz bok ’Urban Folk Tales’.
Richard Glatzer och porrfilmaren Wash West har gjort ”The Fluffer”. Filmen som släpptes i år handlar om Sean som blir begeistrad i porrskådisen Johnny Rebel

I ”Hedwig and the Angry Inch”möter vi den östtyska drugan Hedwig/Hansel som träffar en amerikansk soldat. För att vinna hans kärlek beslutar sig Hansel för att könsoperera sig. Regi av John Cameron Mitchell. Filmen belönades med en Teddy vid gayfilmfestivalen i Berlin.
Från Japan kommer Shindo Kaze film ”Love/Juice” om två tonårsflickors kärlek, en av dem är heterosexuell och en lesbisk.
I den argentinska ”Burnt Money” berättar Bonny & Clyde-historien om de två tjuvarna Angel och Nene. I media kallades de tvillingar, men i verkligheten var de ett par och ju närmare polisen kom dem på spåren, ju tätare blev deras relation.

Lea Pools ”Lost and Deleroius”, visas på filmbiografen Gloria (till skillnad från de övriga som alla visas på Cinemateket) och handlar likt ”Love/Juice” om kärlek och vänskap mellan kvinnor av olika sexuell orientering.
Den kubanske homosexuelle författaren Reynaldo Arenas liv beskrivs av Julian Schnabel i filmen ”Before the Night Falls”. Javier Bardem har huvudrollen och Johnny Depp spelar dragqueen. Javier fick en Golden Globe för bästa manliga huvudroll och nominerades för en Oscar i samma kategori.




Hysteri utbryter när den grekiska filmen ”The attack of a Gigantic Moussaka” av Antos H. Koutras visas. Jo visst – det handlar om en moussaka som ödelägger Aten.

Sex, drama och party är ingredienserna i ”The Broken Hearts Club” av Greg Berlanti . En amerikansk film som utspelar sig i West Hollywoods gaykvarter.
Underbara ”Krampac” från Spanien visades förra året vid Stockholms Filmfestival och fick stor uppskattning. Nu visas Cesc Gays söta berättelser om en ung bögs sexuella uppvaknande i Köpenhamn.
Anne Høegh Holm har gjort den tyska filmen ”Unknown Friend” om Ellen som lämnar ett femårigt fängelsestraff och möter en av de kvinnor som bidrog till hennes straff, Karin. Trots deras tidigare straka kärlek är det svårt att läka såren de åsamkat varandra.

Spanska ”Amore De’Hombre” från 1997 berättar om Esperanza och Ramon som spanar in karlar tillsammans. I Kate Davis dokumentärfilm ”Southern Comfort” får vi följa en grupp sydstatare av olika kön som alla varit transsexuella.
Sande Zeigs film ”The Girl” berättar en Femme Fatale-historia på ett lite annorlunda sätt, med ”The Girl” och ”The Lover” som ledande rollfigurer.
Den framgångsrika konstnären Henry Heart flyttar tillbaks till sin barndomsstad Big Eden för att ta hand om en sjuk släkting. I Big Eden möter han sin barndoms kärlek Dean och när stans köpman Pike förälskar sig i Henry uppstår en rad förväxlingar. Filmen heter kort och gott ”Big Eden” och för regin svarar Thomas Bezucha.




Kanadensiska ”The Perfect Son” berättar om Theo som efter en lång tid från sin familj får veta att brodern Ryan är bög och döende i aids. De möts vid deras fars begravning och Theo beslutar sig för att hjälpa Ryan för att återuppta kontakten.
I norska dokumentärfilmen ”Ett positivt liv” berättar hiv-positiva från Sverige, Norge och Danmark om att leva med diagnosen.

Thailändska filmen ”The Iron ladies” (Sa tree lex)väckte stor debatt i hemlandet när den kom. En idrottsfilm av Yongyoot Thongkongtoon om det framgångsrika basketboll-laget som består av homosar och dragqueens.
Chris Vander Stappen från Belgien skrev boken ”Mitt liv som Rosa” som även filmatiserats. Men Chris har även gjort film. På festivalen visas ”Family Pack” om Sacha som skall berätta för familjen att hon slutat sina läkarstudier och att hon lever ihop med en kvinna.
I ”Princesa” berättas om den brasilianska transvestiten Fernanda som reser till Milano för att tjäna pengar till en könsbytesoperation. Transan Karin tar hand om henne och Gianni förälskar sig i henne.

Kortfilmprogrammet Girls Night visas bland annat en norsk film om spermadonation och en film med hermafroditer. Killarnas kortfilmsprogram är döpt till ”Back Room” och visar filmer från Norge, Frankrike, Spanien och Australien.

http://www.cglff.dk

Källa: Copenhagen Gay/Lesbian FilmFestival

Publicerad: 2001-10-18 17:34:32