Politik

Norges nya regering leds av kristdemokraterna Kjell Magne Bondevik med Høyres ordförande Jan Petersen som vice statsminister. Ett mardrömsscenario för de som tänker i traditionellt homopolitiska termer.
Men i Norge är det politiska läget inte helt traditionellt. Høyre har utnämnts till ett ”homo-parti” på grund av antalet öppet homosexuella i ledande positioner. Och till finansminister utsågs igår Per-Kristian Foss. 51 år och ledare för partiet i Oslo-regionen liksom partiets finanspolitiske talesman. Han kom ut vid Høyres landsmöte i början av år 2000. Bakom sig har han en utbildning i statsvetenskap och har arbetat som konsult.
Politiskt har han suttit med i partiets absoluta topp sedan 1978 och var ledare för ungdomsförbundet mellan 1973-77.
När gaysajten Gaysir.no intervjuade Per-Kristian Foss inför valet i september, underströk han högerns budskap om synen på den enskilda människan och valfriheten som orsak till att homosexuella skall rösta på hans parti.
Partiet gick emot partnerskapslagen, men Per-Kristian Foss understryker att han röstade för och att Høyre numera accepterar lagen. Han är själv för att lagfästa närståendeadoptioner, men säger inget om att öppna prövning för nationell och internationell adoption.
Förutom Per-Kristian Foss är även Oslo-politikern Erling Lae och Bent Høie som var förstanamn för Rogaland i valet öppet homosexuella.
Partiet har en god historia genom att Wenche Lowzow i början av 80-talet blev den första öppet homosexuella politikern i världen som att i ett parlament.

http://www.hoyre.no

Publicerad: 2001-10-20 14:03:03