Försvaret

I en gemensam skrivelse från HomO Hans Ytterberg och Jämo Claes Borgström framförde de kritik mot den interna rekryteringen av försvarsattachéer.
I en skrivelse från förra året skrev ÖB:
”Tjänsten som försvarsattaché kräver, av såväl sociala som säkerhetsmässiga skäl, att vederbörande är gift. Hustruns utbildning och intresse påverkar i hög grad tjänstgöringen, och hänsyn härtill skall tas vid uttagning. För att hustrun aktivt skall medverka i främst kontaktskapande verksamhet, läggs särskild vikt vid hennes språkkunskaper.”
Såväl HomO som Jämo menar att detta är diskriminerande och hänvisar i sin skrivelse till Jämställdhetslagen och Lagen mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning.

I sitt svar säger ÖB att formuleringarna är otidsenliga och har ändrat rekryteringspolicyn. Endast den individuella kompetensen hos den sökande skall vara avgörande, den sökandes kön eller sexuella läggning skall inte vara avgörande för att bli placerad som försvarsattaché.
– Det är ett glädjande besked, säger HomO, Hans Ytterberg i ett uttalande. Rakt, trovärdigt och utan undanflykter. Det lovar gott.

http://www.homo.se

Källa: HomO

Publicerad: 2001-10-29 19:14:12