Musik

På fredag släpper han sin solo-skiva ”En ny jul” som består av 13 låtar. Och precis som titeln avslöjar är det ingen klassisk julskiva där Magnus sjunger Nu tändas tusen juleljus, Bered en väg för Herran eller Stilla natt á la Christer Sjögren. Här är det mer pop och storslagna Disney-ballader! De gamla uttjatade jullåtarna har fått lämna plats åt nyskrivna låtar av bland andra Paul Rein och Lars ”Take me to your heaven” Diedricson och texter av Åsa Jinder och Nanne Grönwall.
QX åkte till Skövde för att vara med under inspelningen och fick en pratstund med Magnus.
– Jag har velat göra den här skivan i flera år, säger Magnus. Men varje år har det liksom glömts bort och vi har kommit på det för sent. Men i år satte vi igång i tid. Det känns jättekul och låtarna är kanon.

När QX är i studion spelar Magnus in Finns det mirakel, en ballad som skulle kunna vara hämtad från vilken -film som helst. Det är Lars Diedricson som har skrivit den och låten som ska bli en duett med schlagerräven Elisabeth Andreasen.

Jag gissar att det är många som vill att du ska göra en duett med Andreas?
– Ja, och vi har pratat om det. Visst skulle det vara kul. Men jag är rädd för att tidningarna skulle blåsa upp det om vi gjorde en duett tillsammans och det är risk att det blir en ”bögplatta”. Men längre fram kommer vi säkert göra nåt ihop.
Har du många julskivor själv hemma?
– Nej, jag är faktiskt ingen större fan av gamla jullåtar, det är väl därför den här plattan inte har alla de där klassiska julinslagen som man kanske förväntar sig. Vi har med flit tonat ner julfeelingen och istället gjort en mysig och glittrig skiva i största allmänhet.

Skivomslaget till ”En ny jul”, som är plåtat av Elisabeth Ohlson, bygger mer på is och silver än julgranar och tomtar.
Med tanke på att en av Sveriges mest sålda skivor någonsin är ”Absolute Christmas” (400 000 exemplar) finns det uppenbarligen en marknad för julskivor. I USA är det enormt stort. Där har artister som Mariah Carey, Nsync, Destinys child, Barbra Streisand, Barry Manilow, Amy Grant, Michael McDonald och Garth Brooks sålt miljontals skivor med klassiska jullåtar. Och det är stor chans att Magnus skiva är den som kommer spelas mest i butiker och varuhus under julhandeln.
– Jag vill att det här ska vara en skiva som man kan lyssna på även efter jul. Då är det viktigt att det inte bara är Nu är det jul igen på skivan. Och jag tror vi lyckats bra med det.
Vem vet, kanske kan den ”vara fram till påska…”

”En ny jul” (Mariann Grammofon) finns i butik fredagen den 23 november.

Publicerad: 2001-11-19 01:00:00