Homopolitik

Göran Persson inledde sitt öppningsanförande med att försvara den svenska hållning till kriget i Afghanistan och använde citat från Olof Palme när han kallade talibanerna för ”satans mördare” och ”diktaturens kreatur 2001”.
En viktig grupp i Perssons tal blev barnen. Och det var i barndelen av sitt tal som han som första partiledare nämnde diskriminering av homosexuella som en fråga för partiet.
Persson kommenterade i sitt tal att klassanalysen inte räcker för att förklara orättvisor i samhället.
– Det krävs bättre analysredskap för att förhindra att de barn som växer upp i Sverige i dag hämmas av strukturella hinder. För att de fötts med en märkare nyans ii huden eller ett funktionshinder. För att de vuxit upp i en viss sexuell läggning. Eller helt enkelt för att de vuxit upp till kvinnor. Ty det kan socialdemokratin aldrig acceptera.
I talet nämnde han den engagemnaget som växer i världen mot orättvisor och exemplifierade med ”ett skri av vrede över hindrande världspatent på bromsmediciner mot hiv.”
– Det är kul att detta kom redan i inledningstalet så att frågan lyfts fram, säger Anders Selin från Homosexuella Socialdemokrater som är med på kongressen.
– Det är första gången en socialdemokratisk partiledare redan i inledningsanförandet lyft upp detta som tillhörande en av de viktiga frågorna.
Den stora homofrågan under kongressen blir onsdagens diskussion om samkönade pars möjlighet att prövas för adoption. Hela onsdagen rör olika barnfrågor och adoptionsdebatten kommer hållas på kvällen. Om den drar ut på tiden kommer själva beslutet att tas först på lördag.
Anders Selin framhåller även att partiet på kongressen betonar mångfaldsbegreppet på ett nytt sätt.
– Jag ser fram mot skrivningar i partiprogrammet som kommer inkludera homo- bi och transpersoner även om orden inte kommer att användas, säger han.

http://www.socialdemokraterna.se

Källa: Socialdemokraterna

Publicerad: 2001-11-05 17:08:55