S-kongressen

I det förslag till kommande partiprogram som presenterats för socialdemokraternas partikongress tas homofrågor upp i två delar. I avsnittet om jämlikhet och mångfald skriver man: ”En politik för jämlikhet är en politik för integration, som bygger på en öppenhet för mångfaldens möjligheter […]
Det är en politik för sexuellt likaberättigande, där människor får välja samlevnadsform utan att riskera diskriminering och utanförskap.”
I förslaget till politiska riktlinjer kan man läsa:
”Diskrimineringen av homosexuella måste brytas. Bi-, homosexuella och transpersoner har länge utsatts för ett strukturellt förtryck som
tagit sig uttryck i diskriminerande lagstiftning, osynliggörande samt ytterst psykiskt och fysiskt våld. Vi socialdemokrater vill på samhällslivets alla områden bekämpa kvarvarande orättvisor som drabbar dessa grupper. Av principiella skäl anser vi inte att det är möjligt att ha kvar en lagstiftning som diskriminera homosexuella par vad gäller adoption, eller lesbiska vid insemination. Därför ska lagstiftningen ändras. Lagstiftningen om hets mot folkgrupp ska ändras så att den också omfattar också hets på grund av sexuell läggning.”

Programmets olika delar kommer antas eftervart på kongressen och i morgon onsdag diskuteras adoptions- och inseminationsfrågan. Partiet markerade idag även att man vill se sig som ett feministiskt parti och tar därmed upp kampen med Gudrun Schyman och vänsterpartiet även på det området.

http://www.socialdemokraterna.se

Publicerad: 2001-11-06 19:02:28