Film

[rating value=”4″]

Idag har filmen En Kort En lang premiär i Danmark. Filmen av Hella Joof berättar om Jacob (Mads Mikkelsen) och Jørgen (Troels Lyby) som lever i ett långvarigt kärleksförhållande. I öppningen av filmen passar Jacob på att fria till Jørgen på sin födelsedag.
Och visst vill Jørgen. Men Jacob får samma kväll plötsligt starka känslor för Caroline (Charlotte Munck) och börjar en intensiv kärleksaffär med henne.
De två dras in i en stormande kärleksaffär och en minst sagt förvirrande sådan – inte minst för att Charlotte har ett förhållande och ett barn med Jørgens bror Tom (Jesper Lohman).
Resten av händelserna i filmen vill jag inte berätta om, men det är romantiskt, nästan spännande och filmen får en att le hela vägen igenom. Trots att det här och där känns ganska orealistiskt och trots att man kanske kan ha synpunkter på beskrivningen av blir detta förlåtet genom den komiska stilen. Såväl överdrifter i homokaraktärer som romantiska absurditeter ingår så att säga i konceptet.
Manuskriptet står Hella Joof för tillsammans med skådespelaren Klaus Bondam. Den senare har även gjort sig känd som Mermiad Prides ordförande.
En Kort En Lang berättar om stormande kärlek över könsgränserna, men också om hur det vardagliga till slut segrar.
De förvirrande, nya och kanske befriande känslorna känner man igen från Susanne Biers och Jonas Gardells film ”Pensionat Oskar” – där en heterosexuell man dras in i en homosexuell passion. Här är det tvärt om, och det känns oerhört befriande.
Titeln tolkas av Lisa Nilssons i sången ”En kort och en lång” som blir till titellåten , söt svensk anknytning blir det även när de passionerat förälskade tar sig över till Malmö för att vara ifred.
Rusa över till Danmark för att se filmen redan nu (om du hänger med i danskt vardagsspråk) eller vänta – för jag förutsätter att den kommer även till Sverige.

http://www.kortlang.jubii.dk

Källa: En Kort En Lang

Publicerad: 2001-11-12 16:28:21