Mobbning

Uppmärksamheten kring mobbningen och misshandeln av manliga elever vid danslinjen på Högalidsskolan har varit stor de senaste dagarna.
En 14-årig elev vid Högalidsskolan på Söder i Stockholm misshandlades så svårt att han blivit inlagd på sjukhus.
Tidigare har en 10-årig manlig elev i danslinjen trakasserats och hängts ut genom fönstret. De manliga eleverna vittnar om att de ofta kallas ”dansfjolla” eller ”dansbög”.
– Homofobi och könsdiskriminering är liksom rasism och främlingsfientlighet uttryck för bristen på respekt för mänskliga rättigheter, säger Georg Svéd på HomO.
Tillsammans med Jämo har de nu uppmanat Skolverket att granska händelserna vid Högalidsskolan.
– Mobbing och trakasserier är generella skolproblem. Vi vet ännu inte säkert vad som ligger bakom de nya händelserna på Högalidsskolam. Men att de spända förhållandena har samband med könsdiskriminering och homofobi är tydligt.

Skolans rektor Sven-Erik Tunerholt. har kritiserats hårt för att han velat flytta danseleverna till annan skola. Till Aftonbladet säger han:
– Jag tror att de skulle må bättre av att vara där ingen reagerar på att de bär trikåer och är vattenkammade.
Maria-Gamla Stans stadsdelsordförande Joakim Larsson (m) ser det som hela oacceptabelt att flytta danseleverna på grund av att de mobbas och kräver ett åtgärdsprogram av rektorn.

http://www.homo.se

Publicerad: 2001-11-20 16:36:19