World Aids Day

Årets arrangemang på World Aids Day slår alla rekord. I STOCKHOLM blir det en heldag i Kungsträdgården.
Klockan 14.00 öppnar infotältet och man kan prata om hiv och aids och fixa lite gartis kondomer. Barengänget samlas inför kvällens sista utslagning och delar ut 3000 glögg och pepparkakor – världens chans att få krama Jokkmokk helt enkelt!
Stockholms konståkningsklubb har uppvisning på isbanan.
16.30 blir det en ljusmanifestation till minne av de som avlidit på grund av aids. Prinsessan Christina håller tal liksom Convictus ordförande . På scen uppträder Gladys del Pilar och godspelkören ”Stockholm Youth Mass Choir”. RFSL delar ut aidsfond-priset och Lars Radings kulturpris delas ut. Konferencier är Sofia Eriksson.
Klockan 18.00 går fackeltåget genom stan till S.T Jacobs Kyrka där en ljusminneshögtid hålls. Alexandra Charles leder arrangemanget där även Stockholm Gay Kör deltar liksom Jan-Olof Morfeldt, P.O. Pehrson, Per Olof Wennergren och Patricia Asero Ochieng.

Landstinget Förebygger Aids satsar på Söder, där deras lokaler ligger. Mellan 11-12 bjuder de på glögg och kondomer på Medborgarplatsen. Noaks Ark har öppet hus från 12.30 till 18.00 i sina lokaler på Drottninggatan. Från 14.00 delar RFSLs/LAFAs kondompatruller ut 10 000 kondomer i city. I Korskyran på Birger Jarlsgatan 66 hålls mellan 13-15 en minneshögtid för hivpositiva med missbrukarbakgrund och Posithiva Gruppen har öppet hus för alla på Magnus Ladulåsgatan 8 mellan 18-02. Gayklubbarna invaderas av Kondomleverantörer från 21.00.

På kvällen är det full hallaballoo på nyöppnade Torget som passar på att fira 1 år. Mellan klockan 18-21 är det specialinbjudna som fyller lokalen – så räkna med en kändistät kväll. På Torget finns insamlingsbössor till Posithiva Gruppens stödfond.
SLM har på lördag Öppet Hus för alla män – respektera dresscode; ”läder, gummi, uniform, skin, construction”. I år går de 50 kronorna i entré till oavkortat till Läkare utan Gränser och Hospicevården på Maria Regina. Musiken står inte bara vackra utan även housesköna Dj Risto för.

På söndag är det Life Foundation och Torget som står för aktiviteterna. De har middag och gala på Berns salonger. Middagen kostar 500 kronor inklusive middag, dryck och show med Lill Lindfors och After Dark. Det är nionde året i rad som Life Foundation ordnar sin gala och de ger pengarna ”till arbetet mot spirningen av hiv och aids”. Vill du bara se showen kostar entrén 100 kronor.
På Torget spelar Missis Green och man kan på se hennes fantastiska film ”Female Trouble”. Självklart sker insamlingar till stöd för kampen mot aids.

I MALMÖ blir det på likartat sätt en rejäl satsning till årets World Aids Day. Noaks Ark har öppet hus mellan 12-21 på Södergatan 13. Där kan man se en posterutställning, klockan 13.30 spelar Teater Boa (som på fredagen besöker Månteaterns scen i Lund och spelar för gymnasieungdomar). 15.30 blir det körsång under ledning av Thomas Tegler. Elisabeth Ohlson berättar om ”Ecce Homo” klockan 17.00. En afrikansk musikgrupp uppträder 19.00 och Teatergruppen Noas kulturpris delas ut 20.00.
Mellan 12-21 går Noaks Arks volontärer runt i centrala Malmö och samlar in pengar till sin stödfond och FNs globala aidsfond.
Ljusmanifestationen hålls mellan 16-21 på Gustav Adolfs Torg. 1000 ljus tänds till minne av vänner som dött och till stöd för de som lever med hiv.
På kvällen är det inga speciella fester planerade. RFSL har tjejfest på Indigo och på Fyran är det fest rätt och slätt.
På söndag arrangeras en ljushögtid i Sjömanskyrkan klockan 16.00. Och på måndag blir det en välgörenhetskonsert i S.T pauli kyrka med Lill Lindfors och Eva Rydberg. Entrén på 150 kronor går till Noaks Arks stödfond.

Över sundet till KÖPENHAMN blir det traditionsenlig ljusmanifestation klockan 15.00 på Nytorv. Temat i år har översatts till ”Tid till omsorg – 20 år med aids och hiv”. På tåget mellan Kastrup och Hovedbanegård säljer Stop Aids-kampanjen Red Ribbons och hela eftermiddagen och kvällen finns deras volontärer på gayställena i stan. Musik- drag och kondomarrangemang utlovas! Gayrestaurangen Kellern på Studiestræde firar ettårsjubileum samma dag och har gratis öl mellan 20-22, underhållning och insamling till AIDS-Fondet. På Heaven säljs öl till förmån för samma fond och på Sebastian blir det underhållning. Positivgruppen har Kafe Knud öppet från 14.00 med mat och underhållning 18.00.
På Cinemateket (Gothersgate 55) är det Filmgala 21.00 där den amerikanska filmen ”Before the Night Falls” om den kubanske författaren Reynaldo >Arenas visas och i Trinitatis Kirke och Helligaandskirke hålls minneshögtider. I Helligaandskirken är det öppet 16-19 med information och samtal och 19.00 håller aidsprästen Carina Wøhlk mässa. I Trinitatis Kirke (som ligger vid Runde torn) hålls en konsert 16.00.
En blomsterbukett säljs till förmån för AIDS-fonden hos Erik Bering House of Flowers på Købmagergade 7.

I GÖTEBORG blir det en rad fester och aktiviteter. Vi får hoppas att World Aids Day uppmärksammas när Matahari på fredagskvällen har MataHari, Show: ”The Menopause” med artisterna Kristofer Lidgren och (introducing) David Lindgren (breakdance-dansare). Och när det blir Queer Hollywood Party på Madison samma kväll.
Att SLM har Red Hanky-fest på Next den 1 december är kanske inte tänkt som Red Ribbons-partaj i första hand, men klubben lär säkert ta upp temat på ett eller annat sätt.
På World Aids Day blir det ett arrangemang i Christine Kyrka på Na Hamngatan. Klockan 17.30 tänds ljus utanför kyrkan och 18.00 börjar högtiden med Hellmans Drengar. Under hela eftermiddagen kommer RFSL och RFSU finnas på stan och samtala med människor om hiv och aids. Dagen efter blir det 1:a adventsfirande på Hellmans Café och Bokhandel mellan 15-21.

I BORÅS blir det utställning och hiv-information i Knalleian mellan 11-14. 20.00 blir det mässa med en godspelkör i Gustav Adolfskyrkan och så har RFSL pub-kväll i sina lokaler från 21.00.
I TROLLHÄTTAN har RFSL Trestad fest i sina lokaler och 11-16 är det öppet hus och café.

http://www.qx.se/guide

Publicerad: 2001-11-29 17:43:27