Barn

I ett uttalande från RFSL oroar sig organisationen för att regeringen kommer backa när det gäller möjlighet till insemination för lesbiska par.
I förslaget som presenterats för regeringens samarbetspartier miljöpartiet och vänsterpartiet vill regeringen att en ny utredning skall titta på lesbiska pars möjlighet till insemination.
RFSLs ordförande Sören Andersson konstaterar att såväl partikongressen i höstas som Kommittén om barn i homosexuella familjer ställt sig positiva till att låta lesbiska inseminera på klinik.
– De barn som kommer till genom privat insemination respektive genom insemination utomlands, har ett sämre juridiskt skydd än andra barn, menar Andersson. För barnens skull måste lagen anpassas efter verkligheten så snabbt som möjligt.

Inseminationsfrågan belyses just nu genom ett fall där en spermadonator dömts att betala underhåll för tre barn.
Enligt uppgifter i Nerikes Allehanda har ”Peter” donerat sperma till ”Maria” som levde i en relation med ”Karin”. 1992 fick ”Maria” sitt första barn.
När de två kvinnorna bröt upp i början av året utbröt en vårdnads- och faderskapstvist.
I första instans har ”Peter” dömts att som fader till barnen betala nära 3000 kronor i månaden. Som reslutat av domen får därmed inte Karin umgängesrätt med barnen eller krav på sig att betala underhåll för barnen.
Ärendet går nu vidare och ”Peter” kommer enligt Aftonbladet att driva frågan vidare till Högsta Domstol om så krävs.

Publicerad: 2001-12-10 18:12:23