Sagan om Ringen

I två år har de spelat in de tre filmerna baserade på J.R.R Tolkiens böcker om ringen.
En av huvudrollerna är självklart den gode trollkarlen Gandalf. Hans roll görs av den öppet homosexuelle Sir Ian McKellen som lagom till premiären låtit sig intervjuas i The Advocate.
Intervjun tar sin start i Sagan om Ringen, men handlar främst om McKellens nuvarande arbete med uppsättningen i New York av Strindbergs Dödsdansen.
I intervjun tar dock the Advocate chansen att gaya till berättelserna om hober, orcher och alver. Man inleder med att konstatera att sex knappast är det centrala för ringens bärare eller historien i stort.
Men visst finns det inslag som man kan tolka som homofila!
Ringbäraren Frodo (i filmen spelad av Elijah Wood) beundras hämningslöst av Sam (Sean Austin). Och McKellen lovar att vi kommer få se de två kramas och till och med pussas! Fast visst – det är i all (djup) vänskaplighet!

Att Aragorn (spelad av danske Viggo Mortensen) spenderat en stor del av sin tid i vildmarken med bara andra stora starka karlar runt sig gör väl att en och annans fantasi kan börja gå i spinn! Visst kommer han att gifta sig med en kvinna – alven Arwen (spelad av Liv Tyler) – men först i den sista boken/filmen.
The Advocate hävdar att alven Legolas (spelad av Orlando Bloom) platsar i Ringens gaygalleri – genom sin androgynitet. Orlando själv spelade horgosse i filmen ”Wilde”.
Även alvernas drottning Galadriel (spelad av Cate Blanchett) placeras in i gaygalleriet av The Advocate. Stark kvinna med magiska krafter och en av de enda två betydelsefulla kvinnliga karaktärerna i filmen.

Till och med den lismande och onde Gollum klassificeras som gay, eller queer, av The Advocate. Och så påpekas att Sam hittar en fru medan Frodo fortfarande lever ensam – eller hur han nu sköter sitt sexliv!

Som alla sagor går det i Sagan om Ringen att tolka efter eget behag – och helt otroligt är ju inte The Advocates spekulationer!
Och en sak är säker – Sagan om Ringen är mer queer än Harry Potter någonsin kommer att bli…

http://www.advocate.com

Publicerad: 2001-12-18 21:00:00