Årets Homo

Årets Homo i USA blev enligt gaytidningen The Advocate Mark Bingham en av de passagerare som på United Airlines Flight 93 kämpade emot de terrorister som försökte ta kontroll över planet.
Istället för att träffa ännu ett amerikanskt mål, störtade planet i Somerset County i Philadelphia.
I artikeln om Mark Bingham beskrivs de mobiltelefonmeddelanden som lämnats på hans telefon. Hans mor Alice Hogland ringde två gånger:
“Mark, det är din mamma”, säger hon i det första meddelandet. “Klockan är 9:54. Det är en självmordsattack och kaparna planerar att använda ditt plan som ett mål” (senare har hon korrigerat sig – hon menade naturligtvis vapen).
Totalt lämnades 44 meddelanden till Marks mobiltelefon – den förstördes, men meddelandena finns kvar på telefonbolaget.
Marks far Jerry Bingham ringde och sa:
“Jag ser det är flygplansvraket och jag hoppas att du inte är i närheten”. Vänner, pojkvänner och arbetskamrater ringde och hans roommate Amanda Mark lämnade ett meddelande ”Mark, call me!”

Bingham blev snabbt till Gayhjälten i USA. Det är inte en helt okontroversiell beskrivning berättar The Avdocate. Medan resten av de passagerare som, enligt de uppgifter som finns, kämpade ned terroristerna kallats ”medborgarsoldater” så blev Mark snabbt istället kallad ”Gayhjälte”.

Nu har han i alla fall hyllats av gayvärlden – och blivit en förebild för landets homos.

I februari utser QX läsare Årets Homo i Sverige vid QX GayGala. De som nominerats till titeln är Jonas Gardell, Amir Sangarnegar, Cream, Andreas Lundstedt och Alexander Ervik. Du kan delta i röstningen via denna länk.

http://www.markbingham.org/

Källa: Hyllningssida till Mark Bingham

Publicerad: 2001-12-28 12:44:08