Dans

Vårens program på Dansens Hus i Stockholm presenteras idag i en färgsprakande broschyr.
De tre huskoreograferna Kenneth Kvarnström, Cristina Caprioli och Örjan Andersson presenterar fyra nya koreografier som får världspremiär.
Kvarnström tar den 25 februari tag i kvinnor i känslofara. Verket heter Feel my breath och dansas av Jenni-Elina Lehto och Cilla Olsen.
Senare på våren, i slutet av april, återkommer hans verk Fragile.
I slutet av januari är det Örjan Andersson som med sitt danskompani står för två världspremiärer. Verken heter Quartet#8 och Sonata in B där den förstnämnda är en omarbetning av ett dansverk med samma namn som han skapade för Nederlands Dans Theater, då med 14 dansare, nu med fyra.
Kort därpå, i början av februari, är det Cristian Capriolis tur att visa sitt nya soloverk Ti.. Det är inspirerat av Italo Calvinos berättelser och Marguerite Duras filmer och texter.

Cullbergbaletten får 2003 en ny konstnärlig ledare med Johan Inger. Redan i mitten av februari kan man dock se hans verk Home and Home i programmet 3, där även Jirí Kyliáns No more Play och Stijn Celis Vertigo Maze dansas.

I början av april presenterar Random Dance Cpmany cyberdansen Nemesis. Performancegruppen ser datorn som koreografens bästa vän och ser balnd annat till att ett och samma verk kan dansas i flera städer samtidigt.
Det gör de tillsammans med GöteborgsOperans balett som i slutet av april dansar Phase Space på Dansens Hus. Via uppkoppling dansar de två kompanierna samtidigt i London och Stockholm.

Flamencofestival, Virpi Pahkinen, Ingun Bjørgnsgaard Prosjekt, Svenska balettskolan och Balettakademien, Modern Jazz Dans Ensemble (med världspremiär på hum hum – de som far våldsamt fram) och Nederlands Dans Theater III är andra godbitar på vårens program.
Hela programmet hittar du även på Dansens Hus hemsida.

http://www.dansenshus.se

Källa: Dansens Hus

Publicerad: 2002-01-11 19:00:00