Debatt

Mona Sahlin provocerar och ifrågasätter våra innersta fördomar. Det handlar om bögar, bi, flator och transors rätt att vara den de är. Det handlar om muslimska kvinnors rättigheter, det handlar om en feministisk protest mot en dominant manskultur, det handlar om att hitta rätt väg i snåren kring Estonia. Oavsett vad Mona sätter sig att uträtta så gör hon det med engagemang och en övertygelse som jag bara avgudar och hoppas att jag själv kan komma i närheten av.

Att förändra attityder går inte att mäta i ekonomiska kalkyler men som gör Sverige bättre och tryggare att leva i. Det handlar om att slåss mot orättvisor. Orättvisor i form av att andra säger att det sätt som just jag valt att leva mitt liv inte är ok, är äckligt eller onaturligt. Jag som homosexuell kan försvara mig och jag kan slåss för den jag är. De har fel för att jag vet att jag är lycklig och inte alls ”onormal”, ”äcklig” eller ”inte ok” utan bara valt att leva ut mitt liv lite annorlunda än vad majoriteten av befolkningen har gjort.

Mona Sahlin slåss för oss av en annan orsak, hon gör det för att hon har insikt om att alla människors lycka inte ser likadana ut. Bara genom den insikten kan hon förstå många människors kamp för ett erkännande av och respekt för deras livsval.
Det gör henne till en exceptionell människa!

Denna exceptionella människa vågar gå från ord till handling. Mona Sahlin inte bara säger att hon förstår utan hon, genom sin insikt, kan vara trygg och ge sig ut i hetluften bland människor som vägrar släppa sina fördomar av rädsla och därför försvarar sig med näbbar och klor. Motståndarna når henne inte med deras argument för hon har en inre styrka som heter kunskap, empati och vilja.
Det gör henne till en exceptionell politiker!

Det handlar om att tro på det man gör, och Mona Sahlin har den övertygelsen. Att den tron måste ställas mot hur hon blir bemöt när det blåser kring hennes person är jobbigt. Familjen, speciellt barnen, har inte valt att delta i hennes kamp och det är klart att det påverkar dem. Oavsett om hon själv anser att dessa problem inte har någon som helst bäring på hennes politiska engagemang blir då rätt irrelevant i sammanhanget.

Var är då alla de som i vanliga fall ger Mona näring i hennes kamp? Jo de sitter hemma och tycker och känner men säger sedan kanske ”inte kan väl jag, det betyder väl inget att jag skickar ett mail eller skriver ett brev”, Eller ”det är klart att jag tycker Mona är bra, och det luktar medial konspiration…men jag är ju inte sosse…hur skulle det se ut…”.

När det är något man tycker är bra så säger man inget med rädsla för att sticka ut hakan men när det är dåligt så skriker man högt. Dessutom filtrerar media bort alltför mycket positiva reaktioner för de har en vinkling som inte kan bli lika tydlig om folk inte stödjer den vinklingen. Därför har opinionen för dig varit tystare och verkar ha varit mindre än den i verkligheten var.

Därför uppmanar jag alla att inte sitta hemma och tveka. Det är självklart att din åsikt har värde. Mona kanske såg ut som om hon kunde bestiga Mount Everest men stöd är jätteviktigt och värmande oavsett vilket beslut hon än var tvungen att ta. Om du inte tror mig så tänk hur du själv skulle vilja ha det.

Mona slåss mot diskriminering och förtryck – för livsvärde och rätten att få vara den man är.

Skönt att du stannar kvar!!!




Foto på Peter Frejhagen: Alex Giacomini

Publicerad: 2002-01-14 22:59:18