GayDays

Nej, det blev inte någon gigantisk ökning av besökare det här andra året med Åre GayDays. Men kanske är det inte massan som är det viktigaste.
För skidåkarna innebar det konstiga vädret att man fick ta sig upp i mellanbackarna, bort från regnet i dalen. Högst upp på Åreskutan blåste det så hårt att liftarna var stängda. Förutom samma dag som alla skulle åka hem – förståss!
Men klaga månde de straighta – gaysen struntade i dessa petitesser och med skidor, skateboards (eller heter det snowboard???) och allt från galadrug till bästa skidutrustningen så intog man backarna – så långt upp man nu fick komma.
Och funkar inte backarna helt OK – så finns det ju bar på bar, på krog, på klubb som man kan roa sig på.
GayTrain samlade 170 resenärer och uppresan blev ett stort partyevent med Ninotchka och Ru Harriet som värdinnor och Christer Broman som DJ. Mingel, fnitter, fest och första flirtarna är precis vad GayTrain handlade om. För de tillresta utländska journalisterna blev det en bra chans till kontakt med svenska arrangörer och sötnosar.
Nerresan som avslutade GayDays höll på att gå fullkomligt åt fanders – men med glad musik. Julgransplundring i discovagnen innebar att vagnen gungade galet farligt när alla sjöng om rävar som raskade över isen…

På torsdagen anlände tåget till Åre och Transmission från Göteborg tog emot. På Werséns blev det välkomstfest och de redan förfriskade tågresenärerna fick klart för sig vad visan om det hälsosamma och stärkande livet i fjällen innebär.
Åre har en smart regel som innebär att alla krogar och klubbar stänger 02.00. Ni vet som på 70-talet då TV slutade sända vid 23.00 för att alla svenskar ju skulle arbeta tidigt om morgonen – man får ju inte uppmuntra till osedligheter i onödan!
I Åre handlar det om pengar självklart – om folk festar för länge och inte orkar upp tidigt förlorar liftverksamhet och hyttorna på bergstopparna för mycket pengar. Totalt lojal uppdelning av gästernas slantar – långt från hederlig konkurrens!
Upp tidigt alltså – förutom för de illojala som ordnade efterfester och ägnade sig åt timatliga kärleksseanser då…
Och ärligt talat – det där med blåst och duggren störde inte så där avgörande. Bara några hundra meter upp gick det helt utmärkt. Själv blev jag skräckslagen när jag via tre liftsystem hamnade på en krog med helt vidunderlig utsikt och hittar Stockholmska partyeliten – precis lika skidlösa som jag och med en svart pist som enda flyktväg. Jag blev skräckslagen då de tre öl och fem shots senare började planera för nerresan!!! Lyckligtvis går liftarna inte bara upp.
AfterSki på Werséns med Stockholm Pride, underbara Blossom, Kayo och Gladys med disco-covers och Puma-girls på Tottebo medan Krizz DeeLight och Transmission tog hand om Dippan.

På kvällen var det QX och Cunigunda som stod för festen på Bygget. Trångt, galna köer och en publik som bara helt älskade Jean-Pierre och som skrikhyllade Babsan. Tobias Kagelind drugade när han och Friends Indeed sjöng ”Kompis”-låten och så såg Cunigunda och Dj Stefan Wendin till att få fart på hela bygget.
Som alternativ kunde schlagerfrälsta festa loss med Christer Broman, Ru Harriet och Ninotchka på Tottebo. Gissa att det svängde i Åre den kvällen!

På lördagen sov de flesta ur partygänget medan de kloka trotsade duggregnet och tog sig upp högre i backarna för att få glida nedåt. AfterSki och vila. Drugbingo som drog in över 4000 kronor till Posithiva Gruppens stödfond och som fick de närvarande att skratta loss rejält trots tryckande värme i den trånga lokalen och för de ytterst få intelligenta blev det underhållning på Dippan där norska Dameorkestert i regi av Lill-Marit Bugge framförde en underbart humoristisk show.
Sylvester tog över Bygget med hårdhouse på stora golvet under ledning av Henrik Tornberg och Johan medan HipHop, Ska, soul och svängig rock spelades av Tomas Hemstad, V-Gurra och Maasen. Packat, svettigt och rasande roligt!

Så blev det söndag och de kloka lyckades faktiskt hinna med en tur upp till Åreskutan och ett helt underbart soligt och nysnöat landskap!
Arrangörerna var nöjda trots att tillströmningen inte blivit helt vad man hoppats på – men å andra sidan så arrangeras GayDays när inga andra vill upp till Åre, så om homona inte blir så många så är de ju i alla fall kul, ger uppmärksamhet och fyller upp annars tomma sängar.
Så med all sannolikhet och till allas stora glädje! Det blir troligen Gay Days i Åre även nästa år.
Största kramen skall Cunigunda-Leo ha för ett hästjobb!

QX/Cunigunda-festen



































AfterSki-bilder























AfterSki + GayTrain + Sylvesterpartyt































Åre-vyer



Alla bilder av Pekka Koskenvoima

Publicerad: 2002-01-15 00:50:07