Internet

Med ett vite om dryga 100 000 kronor måste Sydkoreas äldsta och största gaysajt – exxone.com – förhindra ungdomar från att besöka dem och dessutom klassa sig själva som ”skadliga”.
Det är landets informations- och kommunikationsmyndighet som genom sin etiska kommitté förra året införde olika klassningar för landets Internet-sajter.
Homosexualitet klassas generellt som ”obscent och perverterat”. 1997 antogs en lag i Sydkorea där beskrivning av homosexualitet ses som ”skadligt för ungdomen”.
Sedan landet infört en censurlagstiftning för Internet har mer än 12 000 hemsidor – varav flera gayinriktade – fått stängas ned,
Bland de som tvingats stänga är sajterna ”ivancity.com”, ”Daum” och ”Say Club”.

Den 9 januari lämnade 15 sydkoreanska gaygrupper in en stämning mot regeringen – de menar att lagarna strider mot landets konstitution där yttrandefrihet och pressfrihet finns garanterad.
– regeringen har ingen rätt att besluta om människors sexuella orientering, kommenterar Im Tae-Hun från en av landets gayorganisationer. Även om vi inte har en chans att vinna i domstol, kommer vi uppmana internationella människorättsorganisationer att uppmärksamma situationen i landet.
International Gay and Lesbian Human Rights Commission har via sin hemsida startat en protestkampanj.
Besök deras hemsida och delta i protesten.

http://www.exzone.com

Källa: Exzone

Publicerad: 2002-01-20 21:00:00