Val 2002

Yvonne Oscarsson gjorde sig känd för ett och ett halvt år sedan när hon var med och undertecknade en debattartikel i Dagens Nyheter; ”Fel låta homosexuella adoptera” (DN 4/9 2000). Det uppseendeväckande med den artikeln var inte att den vände sig mot att låta homosexuella få prövas för adoption, utan de argument som användes.
Bland annat hävdades att det var vetenskapligt bevisat att barn till homosexuella i högre grad än andra barn ”haft sex med en förälder, haft sex med samma kön som sin första sexuella kontakt, utsatts för sexuella övergrepp, blivit bi- eller homosexuell samt angivit otillfredsställelse med sin barndom”, samt att de ”löper tre gånger större risk att själva få problem med sin könsidentifikation”. Riksdagsledamöter från samtliga partier, alltså även vänsterpartiet och folkpartiet, undertecknade artikeln.

Vid det tillfället mötte Yvonne Oscarsson stark kritik från de egna leden. Vänsterpartiet hade nyligen försökt lansera sig som ”det självklara valet för dig som är homo, bi eller queer”. Men påståendet att homosexuella hade för vana att utnyttja sina barn sexuellt vann nog inte så många röster från bögar och flator.

Publicerad: 2002-02-02 19:46:56