Pridefestival

Glitter, glamour och glada människor. Musik, kondomer och årets Vildman.
Allt detta hör sommaren till i Piteå dansar och lers ”Kärleksland”.
– Vi längtar efter att få träffa norrlänningarna, säger Dolores i dragshowgruppen ”Discobabes from Outer Space”.
Kärlekslandet har etablerat sig som en av festivalområdets populäraste tillhåll.I Kärlekslandet minglar man och roar sig i mixad pub såväl inne på Polstjärnan – som till vardags är Piteås RFSL-drivna gayklubb – och i tältserveringen på gården.
Inbjudna är ”alla med fördomsfri attityd”.– Hos oss kan man trivas och umgås i avslappnad stämning. Här är alla människor lika mycket värda och alla är välkomna, säger Roger, som varit ordförande i RFSL-Piteå älvdal & norra Västerbotten sedan föreningen startade 1991.
Nästan lika länge har föreningen arrangerat Kärlekslandet. Genom åren har artister som Babsan, La Camilla, Lill-Marit Bugge, Michaela De La Cour, Jean-Pierre Barda och – ifjol – dragshowgruppen ”Champagne Safari” medverkat.
– Dragshowen var väldigt uppskattad förra året och på önskemål från publiken återupprepar vi succén, säger Roger.Beaver, Vildmanstävling, Kärlekspatrullen, VIP-rum för RFSL-medlemmar, tältservering m m
”Discobabes from Outer Space” står för underhållningen i Kärlekslandet torsdag till lördag.

– Vi har väldigt kul på scen och för oss skulle det inte räcka med att bara sätta på oss klänningar utan vi vill göra något mer artistiskt av det hela, berättar Velma.
Alltsammans började på klubben Disco på Torsgatan i Stockholm, där krögaren Per Bjelkenstedt bestämt sig för att anamma ett koncept från New York med sjungande dragqueens som serverade gästerna.

Några av de sjungande dragartisterna bildade så
småningom, med lite hjälp utifrån och Per, som producent, dragshowgruppen Discobabes.
– Vår gemensamma bakgrund är att vi alla har någon form av teaterutbildning, säger Per, som i gruppen går under namnet Velma.
De övriga är Tollie (Nils, med ursprunget i Örnsköldsvik), Dolores (Daniel) och dansaren Nick, som på grund av att han under sommaren jobbar på westernfarmen ”High Chaparal” är ersatt av hunkige John.
– Det som skiljer oss från andra grupper kanske är att våra förebilder inte är dragshowartister i första hand, utan riktiga dragqueens som Marlene Dietrich, Barbara Streisand och Judy Garland. Vi älskar att hylla våra ”mödrar”, säger Dolores.

Dessutom sjunger gruppen vissa nummer själv – bland annat sin signaturlåt som går i diskostuk och heter just Discobabes from Outer Space.
Både Velma och Dolores ser fram emot att komma till Piteå dansar och ler: – Ja, det blir premiär utanför Stockholm och det ska bli jätteroligt, säger Velma. – Jag längtar efter att träffa norrlänningarna och hoppas på en kul dialog med publiken, säger Dolores, gruppens egen stå-upp-stjärna.

Förutom dragshow bjuds besökarna på Kärlekslandet på såväl gammal som ny musik av ett av Piteås kändaste pubband, ”Beaver”, som för ett antal år sedan gjorde sin debut på Kärlekslandet.
De är dessutom förstärkta med två av medlemmarna från det legendariska Piteåbandet ”Strömson”.

Lördagens Vildmanstävling brukar också vara populär.Där ges tillfälle för modiga killar att göra ett kortare framträdande och svara på kärleksfrågor.

http://www.rfsl.se/pitea

Källa: RFSL Piteå & Älvdalen

Publicerad: 2000-07-28 00:00:00