Adoption

På eftermiddagen idag diskuterade den socialdemokratiska riksdagsgruppen regeringens förslag till ny lag som ger samkönade par möjlighet att prövas för adoptioner.
Regeringen följer den parlamentariska utredningens linje och föreslår inga begränsningar vad gäller internationella adoptioner.
– Det var en mycket bra diskussion som pågick i 50 minuter, säger en av de närvarande till QX.se.
Det kan dock dröja till 2003 innan lagen kan träda i kraft eftersom Sverige måste säga upp den internationella adoptionskonventionen.
Regeringen och riksdagsgruppen är fortfarande inte beredda att göra assisterad befruktning inom sjukvården möjlig för lesbiska sambor eller partnerskapsregistrerade. Orsaken är att dagens lagstiftning är skriven för heterosexuella relationer och det behövs en ny, ännu ej formulerad, skrivning för att klara ut de juridiska aspekterna, anser regering och s-riksdagsgruppen.

Under våren skulle även förslaget till en ny smittskyddslag föreslås. I regeringens planering över vilka propositioner som skall läggas finns dock inte denna fråga inplanerad ännu.
Enligt uppgifter till QX.se pågår diskussioner med regeringens samarbetspartier där bland annat synen på den icke tidsbegränsade tvångsisoleringen av hiv-positiva blivit en stötesten.
Detta innebär även att avskaffandet av bastuklubbsförbudet kan bli senarelagt.

Publicerad: 2002-02-05 22:57:43