Musik

De senaste åren har man på klubbar börjat höra ett nytt svängigt soulfyllt sound av en ny grupp som heter Spånka.Jag tog kontakt med Anders, även kallad Gresse, för att få veta lite mer…

När bildade ni Spånka och vad var det som fick er att göra det?
Efter att ha blivit sågade av en massa skivbolag bestämde vi oss för att göra det själva, så våren 98 satte vi igång.

Ibland när man läser om er så heter ni Spånka Nkpg och ibland Spånka soundsystem,vilket är det korrekta?
Båda 2 faktiskt,vi heter Spånka Nkpg som skivbolag och label, men när vi spelar ute så heter vi Spånka sound system

Hur många är ni i Spånka?
Vi är 5 Stycken som gör allt själva, förutom remixerna som görs av olika inbjudna. Sen finns det olika konstellationer inom Spånka: Royal Family är Petter, Fredrik och Frosche. NBF är jag och Bosse. Dukes of Disco är jag och Frosche. Strictly Soul Sociaty är Petter, CAW, Fredda, DD och så jag själv.

Jag tycker när jag lyssnar på era låtar att jag kan höra influenser från alla möjliga håll. Vilka sound och artister har ni inspirerats av?
Det är soulen, funken och disco som har inspirerat oss och när det gäller artister så är det främst Sahara Hotnigts och Hellacopters. Deras energi på scen får en att tappa andan.

Hur skulle ni själva vilja beskriva erat sound?
Östgötsk mylla med en touch av nerlagd pappersindustri är det som har skapat vårat sound.

Vad står Spånka för?
Det är ett slangord för spårvagn. Vi valde det för att det har en lokal anknytning. Det kännns ju lite fånigt att hitta på ett engelskt namn när man inte är från England och vi är stolta för våran hemstad.

Flera kända dj:s som Dimitri from Paris, Nick Holder med flera har spelat era skivor. Är det några av dom som har visat intresse för att mixa era låtar eller låta er mixar deras låtar?
Nej, den enda som har varit på tapeten har varit Miguel Miggs som vi träffade på Hultsfred. Han gillade vad han hörde och vi snackade om att hitta på nåt, men det rann ut i sanden. Harley och Muscle från Italien har gjort en remix på låt ”Better” med Royal Family.




Man har både läst och hört mycket om er här i Sverige, bl.a. genom P3 dans. Har ni fått lika mycket uppmärksamhet utomlands?
Vi har blivit spelade en del i engelsk radio men annars har det bara varit lite smånotiser och recensioner. Så vi väntar fortfarande på att få vara med på förstasidan på någon Dj-tidning!

Ni har inte släppt någon cd förräns i sommar, hur kommer det sig?
Vi jobbar bara med att göra vinyl. Dessutom så är vi ett litet oberoende bolag som försöker överleva och det är inte speciellt vinstdrivande, så vi prioriterade det som var viktigast, men sen hade vi så många kompisar som klagade över att vi inte gjorde en cd.

Vilka länder har ni släppt skivor i?
Vi ger ut skivorna i EU, England, USA och Nya Zeeland.

Ni spelar flitigt på klubbar i Sverige. Har ni spelat mycket utomlands?
Än så länge så har det bara blivit Köpenhamn och Helsingfors

På vissa av era 12:or har ni låtar med svenska titlar. Är det nåt ni funderar på att släppa på cd?
Nej vi har inga såna planer.

Vad är era närmaste planer just nu?
Ja nu närmast så har vi en spelning i Skellefteå under evenemanget Popstad 2002, sen är vi nominerade till en grammis i kategorin klubb/dans på grammisgalan den fjortonde februari. Sen har vi bara en spelning kvar denna vinter och det är i Stockholm dagen efter Grammisgalan

Diskografi
8 12 tums singlar och en cd

http://home.swipnet.se/tddprod/

Källa: Spånkas hemsida

Publicerad: 2002-02-10 10:00:00