I bandets gästbok på sajten www.vaginagrande.com har en av besökarna skrivit att de är “Bättre än Gud”. Signaturen Ella skriver “Ni är så jävla bra!!!! Är straight, men för Lo skulle jag göra ett undantag!” Att bandet väcker känslor och reaktioner hos de flesta som ser dem live råder det ingen tvekan om.
Hur skulle ni beskriva er musik?
– Som en förbannat bra mix av reggae, ska, punk, oi, latino, funk och hiphop. Men baktakten är ett av bandets kännetecken. Vi har alla väldigt olika musikstilar i skivhyllan hemma – och i bandet så möts alla dessa influenser.
Hur ser era inspirationskällor ut?
– Vi är ju förbannade hela tiden – och det räcker ganska långt! Man kan kanske inte kalla det inspiration, men man pumpas med material från det som sker runt omkring en. Och på scen får man utlopp för detta genom att säga saker som “Gubbe svälj din egen sats – Vagina Grande är på plats”. Men det är inte så att vi är konstant arga när vi träffas. Mest har vi skitkul ihop! Bäst är det ändå när man är ute och spelar och det är flera hundra tjejer i publiken och vi får höra folks reaktioner efteråt. Det är en enorm drivkraft.

Har ni något manifest?
– Vi är kompisar – det är därför vi har det här bandet. Det är självklart att vi är feminister och tycker vissa grejer och att ingen moderat skulle kunna spela i vårt band.
Hur marknadsför man sig själv om man inte ligger på Det stora skivbolaget?
– Vi har inte gjort något aktivt för att marknadsföra oss. Men vi har en hemsida med information om spelningar och sånt.

Men frågan är om bandet behöver marknadsföra sig. Det har bildats nån slags kult kring Vagina Grande. När de var i Tyskland och spelade blev detta extra tydligt.
– Vi hörde folk säga saker som “Jag gillade deras första platta bättre än den nya”.
Ganska bra presterat med tanke på att bandet bara släppt en demo som knappt någon verkar ha hört.
– Efter spelningen på Pride blev det verkligen helt hysteriskt och många ville boka oss.
Hur ser framtidsdrömmarna ut?
– Drömspelningen är på kvinnofängelset Hinseberg! Och att spela i Kungsan på första maj…
– Vi vill spela in en bra demo först och främst. Men drömmen om att släppa en platta finns också där.
Vilka är era fans?
– Flator! Helt klart i majoritet – och det är skitkul! Och alla möjliga tjejer förstås. De som har ett behov av oss helt enkelt. Sedan har vi ett par trogna kill-fans också.

Vagina Grande är: Mia Engberg, 31 som spelar bas, Josefin Brink, 32 spelar saxofon, Lo Kauppi som sjunger och spelar gitarr, Catrin Lundström, 31 på trummor och Nandi Vileika, 27 på keybord.
Text & musik: Skapas kollektivt men utgår ofta från en idé som någon i gruppen har.
Demos: “Vi gjorde en för 2 1/2 år sedan. Men den är skitdålig.”
Nästa spelning: 8 mars då de spelar på Bangs fest.
Har funnits sedan: Drygt 2 år i denna konstellation.

http://www.vaginagrande.com

Publicerad: 2002-02-25 10:00:00