Val 2002

Riksdagsman Tasso Stafilidis sitter kvar i riksdagen efter nästa års val. Det blev klart vid vänsterpartiets valkretsmöte för norra Skåne i helgen. – Det krävs att det går lika bra i valet igen för att jag skall kunna sitta kvar, säger han till QX.se.
Tasso Stafilidis är den enda öppet homosexuella riksdagsmannen i Sverige. Under våren och i valarbetet kommer han driva homofrågorna.
– Det är hbt-frågorna som jag har fått störst genomslag för i riksdagen, konstaterar han.
– Grundlagsfrågan är ju egentligen den mest centrala, säger han vidare till QX.se. Hade vi haft ett förbud i grundlagen där sexuell läggning inkluderas så skulle exempelvis partnerskapslagen varit olaglig. Där läggs grunden för att lagen skall behandla alla människor lika, oavsett sexuell läggning eller könstillhörighet. Efter en sådan lagändring skulle de lagar där man talar om ”kvinna” och ”man och ”mamma eller ”pappa”, behöva ändras.
Målet för vänstern och Tasso Stafilidis är att skapa en helt könsneutral lagstiftning och att partnerskapet ersätts av en gemensam ”äktenskaps”-lagstiftning oberoende av partnernas kön.

Tasso är besviken över den proposition som regeringen lagt i frågan om homosexuella och barn.
– Propositionen har blivit mycket sämre än vad vi trodde, säger han. Regeringen har inte lyssnat till oss så vi kräver att reglerna skall vara exakt detsamma.
Bevsikelsen gäller bland annat regeringens förslag att man skall utreda inseminationsfrågan vidare. Men också att man vill att det är den kommande regeringen som skall besluta när den nya lagen om adoptioner skall börja att gälla. Och han uttrycker irritation över att propositionen om äggdonationer som just nu behandlas, inte skall omfatta samkönade par.

Enligt tidigare planer skulle den segdragna propositionen om en ändrad smittskyddslag och avskaffandet av bastuklubbslagen lagts fram i vår. Men det har återigen skjutits upp och kommer inte upp före valet. Vänsterpartiet har spjärnat emot och stoppat upp processen.
– Regeringen har inte velat lägga fram ett förslag som går i linje med smittskyddskommitténs betänkande och då har vänsterpartiet inte ställt upp, förklarar Tasso.
– Det vi krävt är att isoleringen av hiv-positiva måste bort.
I frågan om bastuklubbslagens avskaffande finns det redan idag en majoritet för att ta bort lagen. Tasso menar att den frågan kan brytas ut från diskussionen om smittskyddslagen och att man redan i vår bör kunna ta ett beslut i riksdagen där lagen avskaffas. Flera motioner till vårriksdagen tar upp avskaffandet av bastuklubbslagen
– Är det en lag som bara skall bort är det enklaste som finns, menar Tasso. Och är det tillräckligt många som trycker på för avskaffandet så skulle riksdagen kunna ta frågan direkt.

Det blev i helgen även klart att Cege Hedén blir fjärde namn på Stockholms läns landstings lista för Sydöstra valkretsen (Haninge, Huddinge och Nynäshamn). Får partiet samma resultat som i förra valet blir han förste ersättare, blir det bättre får han en ordinarie plats.
Hedén har suttit i smittskyddskommittén för vänsterpartiet, varit ordförande i Positihiva Gruppen och har varit verskam i vänsterpartiet sedan 70-talet.

Publicerad: 2002-02-19 15:58:49