CD

[rating value=”4″]

Grandmaster Flash var en av de första att börja mixa skivor istället för att spela dom rakt upp och ner och det mesta av den teknik som dagens dj:s använder när de kör sina set är han upphovsman till. Men han har även gjort sig känd genom sitt band ”The Furious Five” som han startade i slutet på 70-talet.

Grandmaster Flash & The Furious Five släppte sin debutskiva ”Freedom” 1980 och trots att den sålde över 50,000 ex. så var det först med tredje skivan, ”The adventures of Grandmaster flash on the Wheels Of Steel”, dom fick sitt stora genombrott. Skivan, med sitt breda ljudkollage och samplingar från både Blondie, Chic och Queen, ses idag som en milstolpe i raphistorien.

På grund av interna bråk så gick de skilda vägar i början på 80-talet men Grandmaster Flash har fortsatt att ge ut soloskivor sedan dess. Denna gång valde han att ta dom låtar som startade hela raprörelsen och mixa det med kommentarer både om hur det var då, hur han ser på rapmusiken idag och hur vissa låtar inspirerade honom. Dessutom får man med en tjock bok med foton som illustrerar hela historien uförligt.

Det är inte bara funkmusik som finns med utan även Kraftwerks ”Trans Europe Express” och andra låtar som man kanske inte förknippar med rap finns med, allt ackompanjerat av Grandmasters egen speciella scratchteknik som har en framträdande roll i soundet.

Trots att alla låtar på skivan har många år på nacken så låter det inte mossigt på något sätt. Soundet känns nytt och fräscht och det är svårt att sitta still till musiken om volymknappen vrids upp. En historielektion att dansa till med andra ord!

http://tracker.tradedoubler.com/pan/TrackerServlet?p=362&a=24720&g=0&url=http://www.bol.se/cgi-bin/more_cd_info.cgi?CDPK=1730160

Källa: Köp skivan

Publicerad: 2002-03-06 10:00:00