Försäkring

Efter att Fredrik Haglund, systemutvecklare på ett dataföretag i Stockholm, förra veckan gick ut med ett pressmeddelande om att han ansåg sig diskriminerad som homosexuella av försäkringsbolaget Skandia, blev det stor uppmärksamhet i media.
Till skillnad från andra anställda på hans arbetsplats krävde Skandia specifikt att han och en kvinnlig kollega som är född utomlands, skulle genomgår hiv-test. Enligt Fredrik motiverade Skandia sitt krav på testning med att försäkringen var på ett högt belopp.
– Jag har inga invändningar mot att ta ett hiv-test, säger Fredrik Haglund. Men jag accepterar inte att bli diskriminerad. Skandias motivering är ren lögn för om de är konsekventa borde alla ha hiv-testats. Sanningen är den att Skandia sätter likhetstecken mellan sexuell identitet och riskbeteende, ett resonemang som bygger på fördomar och är diskriminerande.
Reaktionen i media lät inte vänta på sig och Skandias fick uttala sig i TV4. Även TT, Expressen och flera radiostationer uppmärksammade fallet.
I fredags fick Fredrik träffa Skandia som bad om ursäkt för ett olyckligt agerande, men enligt Fredrik kräver de fortfarande ett hiv-test av just honom. Diskrimineringsombudsmannen HomO har nu fått in en anmälan av Fredrik Haglund.
– Jag är glad över att ha fått uppmärksamheten, kommenterar Fredrik veckan som gått. Nu är det HomO som fått frågan på sitt bord.

Publicerad: 2002-03-12 16:22:35