Det gäller en latinamerikansk man som lever tillsammans med en norsk medborgare i Stockholm.
De två har levt ihop i fem år i Sverige men trots detta har Migrationsverket beslutat att den lantinamerikanske mannen skall lämna landet för att söka permanent uppehållstillstånd i sitt hemland.
Fallet liknar det där Petru Bucurel-Rosenthörn tidigare i år tvingades lämna Sverige för att söka uppehållstillstånd från sitt hemland Rumänien. Även i det nu aktuella fallet konstaterar Migrationsverket i sitt avvisningsbeslut att de två har en seriös relation. De menar även att förhållandet är tillståndsgrundande. Återigen är det en formalitet verket är ute efter.
– Det är ren och skär diskriminering, säger männens ombud Daniel Anderson, folkpartistiskt ledamot av socialnämnden i Solna.
Anderson skriver i sin överklagan som lämnades in igår torsdag att den latinamerikanske mannen är etablerad på den svenska arbetsmarknaden och att de två nyligen köpt en bostadsrätt tillsammans. Han har inte varit i sitt hemland på åtta år, med undantag av ett kort besök förra året då det blev klart att hans familj tar kraftigt tagit avstånd från honom på grund av hans homosexualitet.
I Andersons ansökan skriver han att den latinamerikanske mannen har starka skäl att slippa ansöka om permanent uppehållstillstånd i sitt hemland. Den ”starka anknytningen” till Sverige genom förhållandet med den norske medborgaren är ett av skälen.
Men även den gemensamma bostaden är i riskzonen menar Anderson:
”Denna bostad skulle paret förlora vid ett tvångsvis och i strid med gällande lagregler återsändande till sitt hemland för att ansöka om uppehållstillstånd där, eftersom ‘Runar’ då självfallet måste finansiera ‘Joses’ boende och vistelse under väntetiden i hemlandet under en obestämd tid.” (namnen fignerade).
– Myndigheternas tolkningar av lagstiftningen är absurda och chockerande, säger Daniel Anderson. Svensk lagstiftning måste tillämpas lika för alla, oavsett nationalitet, kön och sexuell läggning. Det är ett grundläggande i kampen mot fördomar och främlingsfientlighet.

Publicerad: 2002-03-22 10:00:56