RFSL

Skall man se till de närvarande gästrena vid RFSLs kongress i Borlänge nu i helgen, är det arbetsmarknadsfrågor som står i centrum för kongressen. Heta potatisar lär annars de då och då uppflammande debatterna om synen på porr och prostitution att vara.
På plats finns representanter från både Svenska Kommunförbundet och LO, berättar RFSL i ett pressmeddelande som fortsätter:
Förbunden har tillsammans med RFSL startat en förstudie till ett projekt om homo- och bisexuella som arbetar inom den kommunala omsorgen.
– På kommunala arbetsplatser ska alla ha möjlighet till inflytande. Ett öppet klimat för samtal är en självklarhet för alla grupper av arbetstagare, givetvis även för homo- och bisexuella. Det är viktigt att samtliga inom den kommunala omsorgen känner sig delaktiga och har goda utvecklingsmöjligheter, på det sättet skapar vi trygga och attraktiva arbetsplatser i kommunerna, säger Ilmar Reepalu ordförande för Kommunförbundet.
Frågan om homo- och bisexuellas hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen är ett okänt område för många heterosexuella. Många känner inte ens till om de har någon arbetskamrat som är homo- eller bisexuell. Ändå upplever hela 35 procent av de homo- och bisexuella, som tillfrågades i en SCB-undersökning 1997, att de känt sig diskriminerade på sin arbetsplats.
– Ansvaret för att en förändring kommer till stånd ligger inte på dem som upplever sig vara diskriminerade. Vi har alla ett ansvar för att motarbeta all form av diskriminering. Alla människor har rätt till en trygg arbetssituation där man respekteras för den man är, säger LO:s
ordförande Wanja Lundby-Wedin.

I en attitydundersökning ( FHI 2002) svarar hela 28 procent att de är tveksamma eller negativa till att arbeta på en arbetsplats där det finns en eller flera homosexuella.

– Vi vet att en del heterosexuella känner osäkerhet inför homo- och bisexualitet, menar Sören Andersson, RFSL:s ordförande. Därför är ett av de viktigaste målen med projektet att öka kunskapen om homo- och bisexualitet och därigenom
avdramatisera frågorna.
– Att projektet genomförs i ett samarbete med en stor arbetsgivar- och en stor arbetstagarorganisation på den svenska arbetsmarknaden ger oss goda möjligheter att bli framgångsrika i vårt arbete, avslutar Sören Andersson.

Kongressen kommer förutom fokus på arbetsmarknad även att hamna i en diskussion om att inställning till såväl porr som prostitution. Det är en knäckfråga som RFSL traditionellt tampats med och där förbundet haft ett flertal uppslitande konflikter. Porrförespråkare och sexliberaler å ena sidan har stått mot antiporrinspirerade medlemmar.

Nytt för i år är att RFSLs hemsida sänder kongressen live över Internet. Du kan enkelt följa förhandlingarna om du har QuickTime installerat.

http://kongress.rfsl.se

Källa: RFSL-kongressen 2002

Publicerad: 2002-03-22 15:50:06