Under lördagskvällen knyter vi ihop säcken helt och utser en vinnare av Melodofestivalen 2019! De senaste veckorna har det snackats mycket om att John Lundvik är favoriten med Hanna & Liamoo som största utmanare. Bakom dem väntar Wiktoria, Bishara och en tidigare vinnare, Anna Bergendahl. Vi bryter ner allt och gissar i betygssektionen längre ner.

Men det som nästan är lika spännande: Hur är finalprogrammet? Får vi de musikaliska överraskningarna utöver tävlingslåtarna? Är de fyra programledarna tillsammans igen? Och vad är det egentligen Dana International och Charlotte ska göra ihop?

Programmet börjar härligt med förra årets etta och tvåa, Benjamin Ingrosso och Felix Sandman som gör sin duett Tror du att han bryr sig som sedan övergår i att Benji gör Lionel Richies gamla hit All Night Long i ny kostym. Allt medan artister, programledare och dansare gör entré från den turnébekanta husbilen. Därefter blir det hej och välkomna innan de 12 låtarna tar vid.

Men gå inte och kissa eller fyll på chips efter att Anna Bergendahl sjungit. Då kommer nämligen ett kul klipp med EBU-kvinnan Lynda Woodruff (Sarah Dawn Finer). Våra gamla Mellovinnare får då nya namn av henne. Lynda dyker upp en gång till. Charmigt inslag, men måste ALLA få nya namn av henne?

Efter att alla låtar sjungits blir det snabbrepris och sen gör husdansarna en dans till en hård dansversion av Dance You Off. Skönt tryck. Sen blir det utländska juryröster och därefter gör  de två Eurovisionvinnarna Charlotte Perrelli och Dana International sin nya Kempe/Kreuger/Carsson Mattson-skrivna Diva to Diva. En härlig schlagerdansig sak till Donna Summers I Feel Love-beat ovh en riktigt ljuvlig refräng. Dansgolvsfavorit i vardande.
Innan låten börjar sjunger divorna såklart en snutt av sina vinnarlåtar.  Eller sjunger och sjunger,
Dana var solklart playback i alla fall.
Jag vet inte hur tighta de två divorna är heller, de står en bra bit från varandra på scenen och när de närmar sig varann under slutet tar Dana Charlottes hand och drar i henne så hon nästan ramlar omkull. Charlotte står nämligen insnurrad i en orimligt stor tyllbakelse och är helt orörlig till dansbeatet.

Nåja, efter det gör Eric Saade entré, såklart i sin fjäderjacka, pratar lite och sen är det dags att avslöja vinnaren av folkets röster.

Så, hur går allt till?
Först röstar åtta utländska jurygrupper (Portugal, Österrike, Australien, Cypern, Frankrike, Finland, Storbritannien, Israel) som delar ut 8-10-12 via en talesperson och 1-7 poäng smattrar upp i poängtabellen, Precis som i Eurovision. Det totala antalet poäng som delas ut av dem är 464.
Sedan delas folkets röster ut.  Folket har lika många poäng och precis som i deltävlingarna är röstarna indelade i jurygrupper beroende på ålder plus en telefonröstgrupp. Varje jurygrupps antal röster omvandlas först till 12, 10, 8 osv så favoriten får 12 och den med näst flest röster får tio och så vidare. Sedan läggs alla jurygruppernas poäng ihop och det tv-tittarna får se redovisas är den sammanlagda poängen för en låt. Lite som tidigare år fast då har en poängsumma baserat på en procentsats delats ut, nu är det faktiska poäng.

Så, omdömen, odds och streams!

1. Norrsken – Jon Henrik Fjällgren
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson, Jon Henrik Fjällgren
Spotify Top 50 idag: 11
Totala Spotify-streams: 1 506 299
YouTube-spelningar på officiella klippet: 294 000 på två veckor.
Vinnarodds på Svenska Spel: 56
QX QX QX QX
Ronny: Jag var tokfrälst i Leksand, men nu har förälskelsen i Norrsken lagt sig lite. Jag tycker fortfarande det är en sjukt härlig låt men det är ingen ny Jag är fri (Manne Leam Frije) som framkallar gåshud och som jag vill se vinna. Dessutom stör jag mig på numret som känns lite ihopslafsat, ”vi tar lite dansare, lite ren och lite fjällbilder”. Men jag älskar att det är i final såklart!

QX QX QX QX
Ken: Jag har kommit att bli barnsligt förtjust både i Jon Henrik som person och artist och faktiskt även i den här härliga Avicii-jojken som jag håller som hans bästa bidrag i festivalen hittills. Däremot känns det som att vinnarbuzzet helt saknas i år, och JHF och hans Mello-ren får nog finna sig att Norrsken hamnar utanför toppstriden ikväll. Någonstans i mitten?

2. Torn – Lisa Ajax
Låtskrivare: Lisa Ajax, Isa Molin
Spotify Top 50 idag: 8
Totala Spotify-streams: 1 373 693
YouTube-spelningar på officiella klippet: 262 000 på två veckor
Vinnarodds på Svenska Spel: 62
QX QX QX
Ronny: Gud, vad jag stört mig på denna genom tävlingsveckorna! Jag tycker fortfarande inte att Lisa är hundra procent rätt artist för låten och det blir bitvis lite för gapigt. Men verserna är väldigt fina och jag älskar raderna ”I’m frozen in the summer heat, I’m dancing I can’t hear the beat”. Så snyggt. Låten är ju bra och hon säljer den varje gång det verkligen gäller. En halv pudel för mig i alla fall.

QX QX QX QX
Ken: Ett bidrag som jag är övertygad om skulle gå mycket bättre i Eurovision än vad det kommer göra i Melodifestivalen. Otroligt snygg låt med ett otroligt snyggt nummer som sätter Lisa ensam i en ny scenbild, men samtidigt en lite för statisk låt för tävlingen och en låt som dessutom saknar det där lilla extra personliga anslaget som gör att svenska folket skulle kunna ta den till sig på riktigt. Sexa?

3. Hello – Mohombi
Låtskrivare: Alexandru Florin Cotoi, Thomas G:son, Mohombi Moupondo, Linnea Deb
Spotify Top 50 idag: 6
Totala Spotify-streams: 1 918 319
YouTube-spelningar på officiella klippet: 362 000 på 2 veckor.
Vinnarodds på Svenska Spel: 20
QX QX QX
Ronny: Refrängen är effektiv, numret snyggt och jag älskar fotstampen! Melodin sätter sig som ett klister men den där HEMSKA falsetten är så jobbig. Människa, sjung inte sånt du inte behärskar (Lex Mendez)! Men det är ju en hit och jag gissar femte flest röster från folket, medan jurygrupperna är relativt kallsinniga.

QX QX
Ken: En snygg, modern hit som sätter sig som ett klister i huvudet och som begåvats med ett kul Take On Me-inspirerat tech-nummer. Allt framfört av en för svenskarna ganska nyupptäckt världsartist, som lyckats placera den stadigt på Spotifys topp tio. Låter ju felfritt, men det är fortfarande någonting som inte klickar mellan mig och Mohombis stomp-pop. Kommer säkert få en hel del poäng av folket, men borde inte klara sig långt över plats åtta.

4. Victorious – Lina Hedlund
Låtskrivare: Melanie Wehbe, Richard Edwards, Dino Medanhodzic, Johanna Jansson
Spotify Top 50 idag: 45
Totala Spotify-streams: 810 597
YouTube-spelningar på officiella klippet: 109 000 på två veckor
Vinnarodds på Svenska Spel: 150
QX QX
Ronny: Faan, det går inte. Jag är inget fan av Victorious. I mina öron är det bara en halvdan Pridelåt som aldrig lyfter. Jag har tålmodigt försökt att tycka om den, för jag älskar Lina och detta borde vara en Ronny-låt. Men det finns inget förutom henne jag riktigt gillar. Tyvärr lyfter inte framträdandet låten. Varför har hon kläder som andas mer Att älska dig-schlager än den kraft texten har? Varför står hon uppe i trappan typ hela låten? Varför har hon cape om hon måste rätta till den hela tiden? Och det här fyramanna-indansandet mot slutet gör bara att det känns som ett väldigt förväntat schlagernummer enligt formulär  1A.

QX QX QX
Ken: Jag är väldigt glad att det fortfarande finns plats i Melodifestivalfinalen för artister som Jessica Andersson (2018) och Alcazars solo-Lina i år. Låtens klassiska schlagerkvalitéer går säkert att diskutera, men som ett opretentiöst, glammigt stycke Mello-pop, komplett med fingerpekande, vindmaskin och Beyonce-ambitioner, är det en välkommen oas bland alla vinnarkandidater. Slutplaceringen, som väl egentligen är ganska oviktig då finalplatsen är en seger i sig, blir gissningsvis tvåsiffrig.

5. On My Own – Bishara
Låtskrivare: Markus Sepehrmanesh, Benjamin Ingrosso, Robert Habolin
Spotify Top 50 idag: 4
Totala Spotify-streams: 2 253 767
YouTube-spelningar: 568 000 på 2 veckor (bäst av alla finalister)!
Vinnarodds på Svenska Spel: 9
QX QX QX

Ronny: En fin ballad med en fin kille. Men nu är väl nyhetens behag slut. Det är väl ingen som fortfarande tror på att han är SÅ nervös inför att sjunga på en stor scen, eller att han aldrig sjungit inför publik? Jag gillar låten mer och mer men Bishara är ännu ingen mästersångare och tonerna sitter inte riktigt som de ska. Ett fint genombrott, men det stannar där. Fyra?

QX QX QX
Ken: Vi kan väl sluta älta den här grabbens scenskräck nu, för efter Lidköpings-genombrottet känns Bishara numera lika säker på scenen som Horace Engdahl känns som ständig medlem i Svenska Akademien. Även om jag tycker Own My Own är ett snyggt stycke Motown-pop, och även om den funkat bra på listorna här i Sverige, så misstänker jag fortfarande att den skulle falla ganska platt i Eurovision, där trenden på senare år varit att höja musik som låter så lite USA som möjligt. Kommer säkert komma högt i kväll, men jag hoppas att den inte vinner, och att vi istället får se Bishara vinna med något mera ESC-vänligt i framtiden.

6. Ashes To Ashes – Anna Bergendahl
Låtskrivare: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Anna Bergendahl
Spotify Top 50 idag: 15
Totala Spotify-streams: 2 231 828
YouTube-spelningar: 498 000 på en dryg månad.
Vinnarodds på Svenska Spel: 10
QX QX QX QX QX
Ronny: Årets bästa låt framförs av årets finaste melloåterkomst. Fan vilken rättvis återhämtning av Bergendahl efter fiaskot i Oslo 2010! Ashes to Ashes är den snyggaste melodin vi haft i tävlingen på flera år och jag älskar alltifrån intro via vers och brygga till refräng. Och hur snyggt är det inte med skogen? Årets bästa stageing! Klart topp4 i kväll.

QX QX QX QX QX
Ken: Årets vackraste comeback i kombination med en av årets absolut bästa låtar. Jag dör av refrängen, av de där fantastiskt vackra stråkarna, av den där svärmen av eldflugor som exploderar mot slutet och, såklart, av fantastiska Anna Bergendahl, hennes underbara röst och hennes fantastiska revansch som fått henne att stråla mer och mer för varje gång vi sett henne på scenen. Jag hoppas innerligt att det här får vara med och hamna i topp fem i kväll. Det vore ett så fint slut på en av årets, jag kanske alla års, vackraste Mello-sagor.

7. Chasing Rivers – Nano
Låtskrivare: Lise Cabble, Linnea Deb, Joy Deb, Thomas G:son, Nano Omar
Spotify Top 50 idag: 31
Totala Spotify-streams: 1 516 471
YouTube-spelningar: 431 00 på en dryg månad.
Vinnarodds på Svenska Spel: 110
QX QX QX
Ronny: Jag tycker den var riktigt trist när jag såg den i deltävlingen i Göteborg. Och visst, Nano kanske inte är eld och fyrverkerier på scen men jag tycker att låten är den stora styrkan. Den har ett underbart suggestivt driv och den pampiga kören lyfter den rejält. Den kommer givetvis vara utanför toppstriden men det är helt rättvist att den är i final.

QX QX QX
Ken: När Eurovision-fans mumlar om att John Lundviks bidrag påminner om Cesár Sampsons (Österrikes) bidrag i Lissabon förra året så pekar jag på den här. Chasing Rivers är nämligen långt mycket mer i Nobody But You-land än Too Late for Love – och inget fel med det. Men Nano får nog ändå se sig lite överkörd av Lundvik i årets finalfält, och utan speciellt mycket stöd på listorna (eller i deltävlingen i Göteborg) från svenska folket så kan det bli trixigt att ta sig uppåt i listan i kväll. 11?

8. Hold You – Hanna Ferm & Liamoo
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Fredrik Sonefors, Hanna Ferm, Liam Pablito Cacatian Thomassen
Spotify Top 50 idag: 2
Totala Spotify-streams: 2 509 987
YouTube-spelningar: 334 000 på två veckor.
Vinnarodds på Svenska Spel: 6,60
QX QX QX QX
Ronny: För fyra veckor sedan skrek jag ”vinnare!” om denna. Och visst, så kanske det blir för det vore underbart att skicka denna kanonduo som sjunger som om livet står på spel. Och hade vi tävlat i kemi skulle Hanna Ferm & Liamoo ha lekt hem segern. Men för mig faller det liiite på låten. Hold You är bra men inte riktigt där jag vill att den ska vara. Det är en vacker duett som säkert funkat bra i ESC men jag går alltid för vinst och då hoppas jag på en andraplats här i kväll och att Hanna kommer tillbaka nästa år och vinner. För DÅ är det fan dags för en tjej att ta hem det. Uptempo då tack!

QX QX QX QX QX
Ken: Varje gång jag ser det här briljanta duettparet på scen så undrar jag hur jag kom till den punkten att jag släppte dem som min mest givna vinnarkandidat någonstans på vägen mellan Malmö och Solna. Det här har ju allt! En modern bra ballad, ett storslaget nummer (när det väl får mig att sluta tänka husrenovering och bara brassar på med så mycket ljus och vind att jag glömmer jag tittar på GLAD-pack) och två av Sveriges snyggaste och bästa unga artister. Blir det inte vinst i kväll så hoppas jag vi kan komma överens om att vi reserverar varsin framtida vinst i festivalen till de här båda dröm-rösterna? Japp, så gör vi. Topp tre!

9. I Do Me – Malou Prytz
Låtskrivare: Isa Tengblad, Elvira Anderfjärd, Fanny Arnesson, Adéle Cechal
Spotify Top 50 idag: 16
Totala Spotify-streams: 1 294 745
YouTube-spelningar på officiella klippet: 263 000 på två veckor.
Vinnarodds på Svenska Spel: 130
QX QX
Ronny: Glad låtbagatell som möjligtvis förtjänade en AC-plats, inte mer. Låten lyfter ju aldrig utan pågår en minut för länge. Men med det sagt är jag grymt glad att detta bidrag som är skrivet, producerat, iscensatt och uppstyrt av enbart brudar. Så coolt och så rätt 2019. Kul genombrott för duktiga Malou också.

QX QX
Ken: Det finns mycket med det här jag gillar; Malou är bra, numret är precis så ungt och energiskt som det ska vara, och så klart att hela teamet bara består av supertalang-fulla kvinnor på alla positioner. Däremot är jag verkligen inte rätt målgrupp för låten, en enerverande enkel popdänga som den här farbrorn bara tycker är tjatig. Dock, återigen ett bidrag vars vinst snarare ligger i att vara i final än att åka till Tel Aviv. Nedre halvan.

10. Too Late For Love – John Lundvik
Låtskrivare: John Lundvik, Anderz Wrethov, Andreas “Stone” Johansson
Spotify Top 50 idag: 1
Totala Spotify-streams: 2 769 712
YouTube-spelningar: 454 000 på två veckor.
Vinnarodds på Svenska Spel: 1,48
QX QX QX QX QX
Ronny: Min vinnare. Det var länge sedan jag hörde så många människor vara ense om en låt, Too Late For Love verkar tilltala en väldigt bred målgrupp och därför är den ett solklart val att skicka till Eurovision. Och allt stämmer på nåt sätt: Det händer saker i numret hela tiden, låten är inte traditionellt uppbyggd men ändå så pass ”enkel” att man tar till sig den efter första lyssning och den framförs av fem galet skickliga sångare med John i spetsen. Blir detta året då vi äntligen får den där efterlängtade silvermedaljen i Eurovision som vi inte tagit sedan 1966? Eller så tar vi bara och tangerar Irlands rekord. Med John och hans ”Mamas” har vi chansen.

QX QX QX QX QX
Ken: Från första repetitionen var jag knockad av den här fantastiska gospel-popen. Jag var inte alls Team Lundvik i fjol (snällt uttryckt) men i år vill jag inget hellre än att skicka den här fantastiskt ödmjuke och skicklige sångaren till Tel Aviv tillsammans med de där briljanta sångerskorna som kallar sig The Mamas. Det är startfältets klart mest Eurovison-färdiga nummer (den där bilden i början där John ser ut som en Oscarsstatyett är ACE), det är den mest direkta låten och den största hiten, det är kvällens bästa, säkraste röster OCH det är ett avsteg från de unga, beige pop-pojkar vi i Sverige så gärna skickat till ESC sedan Måns vann i Wien. Det här bara måste vinna! Jag förutspår en ny, fantastisk placering i maj. Go John!

11. Not With Me – Wiktoria
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Wiktoria Johansson
Spotify Top 50 idag: 7
Totala Spotify-streams: 1 707 838
YouTube-spelningar: 342 000 på två veckor.
Vinnarodds på Svenska Spel: 10,25
QX QX QX QX QX 
Ronny: Jag är så toksåld på allt här: Numret som är originellt och supersnyggt, sången som sitter som en smäck varje framförande och låten som i mina öron är en tidlös ballad om ett förhållande som inte funkade. Jag tror detta skulle funka strila…strålande i Tel Aviv, för en grym röst, inlevelse och ett ihågkombart framträdande belönas alltid. Wiktorias tredje finallåt är det bästa hon gjort och jag fullkomligt kapitulerar för hennes leverans. Snacka om att sälja en låt.

QX QX QX QX
Ken: Det här är lite samma sak för mig som John Lundviks My Turn i fjol – enda skillnaden är att jag tror detta kommer gå bättre i Europa om det vinner än vad den låten skulle gjort (trots att duschen förmodligen måste stanna hemma). På pappret är detta en väldigt klassisk ballad, som inte är något speciellt märkvärdigt i mina öron. På scen blir det dock en helt annan sak. Där sjunger Wiktoria fullständigt skiten ur Not With Me och säljer sin låt bättre än någon annan artist gör i kvällens startfält. Hon är helt enkelt en stjärna! Frågan är om det räcker ända fram? Precis som John i fjol, tror jag det stannar någonstans runt plats tre.

12. I Do – Arvingarna
Låtskrivare: Mikael Karlsson, Casper Jarnebrink, Thomas “Plec” Johansson, Nanne Grönvall
Spotify Top 50 idag: 12
Totala Spotify-streams: 1 248 029
YouTube-spelningar: 231 000 på två veckor.
Vinnarodds på Svenska Spel: 85
QX QX QX QX
Ronny: Jag är så lycklig över att den här är i finalen! Arvingarnas återkomst till melodifestivalen är right up there med Eloise och jag tror vi har en blivande schlagerklassiker i våra händer. Jag älskar numret, som känns modernt men ändå traditionellt med sina  verkligen bokstavliga rörelser till ord som ”explosiv” och ”faller ner på knä”. Klart den är långt ifrån vinst men varje poäng från sistaplatsen gör mig glad.

QX QX QX
Ken: En fantastiskt härlig avslutning på en fantastisk final, och en mycket värdig comeback för vinnar-kvartetten från 1993. Låten och bandet har absolut sin fanbase, men undra hur mycket den faller den internationella juryn i smaken? Bör ändå skrapa ihop några poäng i de äldre röstningsgrupperna och slippa Rolandz nesliga sistaplats från samma startposition förra året.

Vi tippar:

 1. John Lundvik
 2. Hanna Ferm & Liamoo
 3. Wiktoria
 4. Bishara
 5. Anna Bergendahl
 6. Lisa Ajax
 7. Jon Henrik Fjällgren
 8. Mohombi
 9. Arvingarna
 10. Malou Prytz
 11. Lina Hedlund
 12. Nano