Val 2002

RFSLs kongress i helgen som gick blev till en samling för att driva på de aktuella homofrågorna kring insemination och reglering av kärleksförhållanden. I ett pressmeddelande trycker förbundet på regeringen att bestämma när förslaget om att göra det möjligt för lesbiska att få tillgång till insemination skall läggas. Och förbundsordföranden yttrade att partnerskapet är förlegat och bör ersättas med ett könsneutralt äktenskap.
Idag får förbundet stöd i sina tankar av riksdagsman Tasso Stafilidis (v) som i ett pressmeddelande skriver att vänsterpartiet ifrågasätter de rättsliga skillnaderna mellan äktenskap och partnerskap ” då det är sakligt omotiverat att två personer av samma kön inte kan åtnjuta samma rättigheter och skyldigheter som två personer av olika kön”.
Satfilidis välkomnar regeringens proposition ”Partnerskap och adoption” eftersom han menar att man där betonar likheterna mellan homosexuella och heterosexuella förhållanden mer än skillnaderna.

Partiet lägger idag en motion till riksdagen där man dock kritiserar regeringens syn på ”manliga” och ”kvinnliga” förebilder. Partiet oroar sig för att regeringens synsätt kommer skapa problem för ensamstående och samkönade par som söker adoption från utlandet.
Motionen kräver bland annat att förslagen om internationella adoptioner bör träda i kraft senast den 1 mars 2003, samt att lesbiska kvinnor som lever i registrerat partnerskap eller samboförhållanden ska få tillgång till assisterad befruktning vid allmänt sjukhus.

– Jag undrar vad det är för kvinnlighet och manlighet som regeringen anser måste kunna uppvisas i omgivningen av homosexuella par som vill adoptera barn? Är det de könsbundna olikheterna som är cementerade i den strukturella könsordningen och som även kallas för könsroller?
I andra sammanhang poängterar regeringen hur viktigt det är att motverka könordningen. Den fråga som jag ställer mig är varför regeringen inte gör det i den här propositionen, säger Tasso Stafilidis.

Publicerad: 2002-03-27 14:52:14