Förlåt mig

I januarinumret av QX intervjuades Carola. I intervjun sade Carola bland annat att hon tycker att homosexualitet är onaturligt, att hon inte får ihop fortplantningsekvationen och att hon känner homosexuella som blivit botade efter förbön.
Reaktionerna från Sveriges homosexuella lät inte vänta på sig och många av Sveriges kändisar reagerade starkt mot Carolas uttalanden om homosexualitet och tog avstånd från henne.
Nu ber Carola om ursäkt.
I ett personligt och öppet brev till QX läsare berättar hon hur dåligt hon mått tiden efter intervjun och vill nu förtydliga och förklara sig. Men framför allt vill hon be alla Sveriges homosexuella om ursäkt för den smärta hon orsakat med sina uttalanden i QX-intervjun.

Anders Öhrman

—–

Kära ni,

Efter att ha vistats större delen av året utomlands är jag nu tillbaka i Sverige. På håll har jag hört om reaktionerna som intervjun i QX med mig orsakat här hemma. Och jag inser att jag har sårat många homosexuella, vilket jag är uppriktigt ledsen över.

Även för mig har det varit en oerhört tung och svår period sedan kvällspressen innan jul hängde ut delar av QX-artikeln och publicerade lösryckta meningar ur artikeln och felcitat från en nio år gammal intervju! Det var så pass svårt för mig personligen, att jag inte vetat hur jag på bästa sätt skulle hantera ett bemötande, vilket är anledningen till att jag inte skrivit tidigare. Men efter bl.a. samtal med mina vänner (homosexuella) här hemma orkar jag nu samla mina tankar till ord.

Jag är verkligen ledsen över den smärta mina uttalanden i intervjun vållat för många, vilket aldrig var min mening. Som jag hoppas att det framgick i intervjun är många av mina vänner homosexuella och jag har aldrig menat att
de är onaturliga. Jag anser inte heller att homosexualitet skulle vara en sjukdom. Jag älskar mina homosexuella vänner, de är bland de finaste människor jag vet. Vad jag syftade till i intervjun var att jag känner till personer som själva brottats med sin läggning och sökt förbön av egen vilja. Jag har naturligtvis även mött andra homosexuella som bejakar sin läggning och är värda all respekt och omfattas, liksom vi alla, av Guds kärlek.

Jag har själv smärtsamma erfarenheter av att känna mig kränkt och det vill jag verkligen inte utsätta varken homosexuella eller andra för. Bara för att jag inte förstår allt, betyder inte det att jag fördömer eller ger mig någon
rätt att kasta första stenen…

Min avsikt med intervjun var ingen annan än att jag ville vara tillmötesgående, då QX under en längre tid hört av sig och då jag tyckte att det bl.a. kunde passa i samband med nya pop-plattan. I vanlig dagspress hade jag avböjt att svara på frågor om homosexualitet då ämnet kom upp. Så här i efterhand inser att jag att jag skulle ha gjort det även i QX, då jag inte besitter tillräcklig kunskap och insikt i frågan. Då är det oerhört lätt att hamna i svåra och olyckliga formuleringar – vilket jag tyvärr gjorde.

I framtiden hoppas jag att det ska finnas en öppenhet och en ömsesidig respekt för dialog även för oss som inte förstår allt och dem som har en annan vänligt inställd uppfattning. Annars utsätts människor för samma intolerans som ni själva vill bekämpa!

Vid tidpunkten för intervjun var jag mycket trött på att framstå som någon slags nyskild partypingla i pressen och jag var rädd för att uppfattas som om jag vind för våg slopat allt jag trott på tidigare. Liksom tidigare är jag en i grunden glad människa som försöker leva mitt liv på en kristen grund. Det är svårt att få alla pusselbitar på plats ibland, men jag vet att förakt och fördömande inte är en bit i mitt pussel.

Med kärlek och önskan om en fridfull och glad påsk!

Carola

Livet är inte alltid lätt att förstå – men värt att leva!

———-

Kommentera Carolas brev. Godtar du hennes ursäkt? Säg din mening här.

Publicerad: 2002-03-28 20:00:00