TV

QX tog sig till TV-huset med en rykande färsk TV-bilaga under armen och hälsade på henne för att reda ut ett och annat frågetecken. Häng med!
Annika, är du en TV-bilaga-köpare?
– Nej, jag köper aldrig TV-bilagan. Däremot går jag igenom DN:s TV-bilaga och tittar vad som ska visas och så. Dessutom kan jag få lite bra tips på gäster till mitt program.
Så du ringar inte in eller färglägger och stryker under de program du ska se i veckan?
– Nej, jag har mitt schema färdigt i huvudet. I alla fall de program som jag följer i år, de har jag koll på – men jag har lite problem att komma ihåg om programmen jag vill se börjar 20 eller 21. Jag har någon slags tidsdyslexi tror jag. Men nej, jag har ingen sån där Bingolotto-penna och stryker över det jag ska se. Det har jag aldrig gjort!

Vilka är programmen du inte missar just nu?
– Hm, det här är så smärtsamt att prata om Anders (skrattar)… Serien Vänner är ju i och för sig inte speciellt originellt, men det är i alla fall en favorit, men nu är det ju så att jag och min man Tomas har flyttat till hus – och det ska alla ge fan i! För vi har inte några kabelkanaler där vi bor, vi har bara ettan, tvåan och fyran. Men så fick vi låna en sån där box. Du vet, boxen som den där jäkla dataanimerade figuren Robert gör reklam för. Och den där förbannade boxen! Jag är väldigt aggressiv som du hör…
– Den här boxen gör ju att vi får in kanal 5, inte trean eller ZTV tyvärr, men kanal 5. Och det var ändå viktigast tycker jag, sedan får vi in Discovery och Eurosport och så. MEN så är det så här: ”nämen, oj det är lite dimmigt ute idag”, då bestämmer sig den här jäkla boxen för att inte fungera, eller ”det blåser lite idag…”. Så fort det är minsta väderstörning så blurras bilden på TV:n. Då går det inte att se något. Igår missade jag Popstars! Fattar du?! Popstars!!! (låtsas gråta!). Och jag som tyckte att det var ganska fint väder igår. Det är så jävla irriterande, jag fattar verkligen inte. Det är helt absurt att jag bara ska kunna se på TV när det är fint väder. Och Popstars var tydligen så bra igår…
– Men om det är fint väder så tittar jag på Vänner. Dessutom har Vita huset blivit en favorit. Jag kom in lite sent i serien men det var en fantastisk upplevelse. Jag vill vara CJ, fast min redaktion säger att jag är mer som Sam. De som tittar på serien vet vad jag pratar om…

Jag har bara sett något avsnitt av det och…
– Nähe, ok, där tog den här intervjun slut. Ledsen Anders, men nu kan vi inte förstå varandra… (skrattar)
– På måndagar har det blivit lite så att jag och min man myser hemma. Du vet, det är måndag, allt är lite trist och ja, då myser vi i TV-soffan och tittar på Bostan Public. Jag har inte hört någon annan som tittar på det förutom en dam på tunnelbanan för ett tag sedan som jag hörde prata om det.
– Det är han den där David E Kelly som gjort serien, han som även gjort ”Ally McBeal”. Men Ally ser jag inte på, jag klarar inte av Calista Flockhart, jag kan inte se henne. Jag blir så provocerad – både av hennes roll och hennes utseende. I Finland hade de under en period ett radioprogram som hette ”Hata Ally McBeal”. 1 timme i veckan. Helt fantastiskt. Folk fick ringa in och hata det senaste programmet, för alla såg på serien. Och så hade de en panel som debatterade och berättade vad de retade sig på.

Gillar du dokusåpor?
– Tackar som frågar. Jo, jag har varit en dokusåpa-sucker under en lång period. Jag älskar dokusåpor. Jag såg Baren, Big Brother, Expedition: Robinson, Mullvaden – som är en otroligt underskattat dokusåpa, men den gick ju på femman så den kunde jag ju bara se om det var fint väder. Men så hände någonting under kändisveckan i Big Brother. Då blev jag så oerhört beklämd. Det var väl för att det hade gått ett varv runt, nu hade dokusåpakändisar en kändisvecka …nej, det stod mig upp i halsen, det var riktigt sunkig TV. Så nu har jag kommit av mig. Sedan har vi ju Temptation Island, åter igen kanal 5, men den går ju samtidgt som Boston Public.

– Men Popstars kan jag inte låta bli. Folk är så modiga. Och jag vet att om jag hade varit i deras ålder hade jag också stått där och sjungit Främling…
– Ett program jag aldrig missar är Helt Hysteriskt. Men jag var väl inte den enda som blev lite besviken på det första avsnittet som visades nyligen, men så missade jag det andra avsnittet som tydligen var lite bättre. Jag har samtliga Helt Hysteriskt-avsnitt på video. Och jag gissar att även den här omgången kommer på video snart.

Ser du ibland reprisen på nåt du redan sett?
– Ja, Vänner. Jag vet inte hur många gånger jag sett repriserna. Och Helt hysteriskt. Dessutom kan jag se en del repriser om jag är jättebakfull och bara sitter och glor. Och ibland kompistittar jag på något som min man missat.
Tittar du ibland på program som anses vara skräp?
– Ja, men jag skäms inte. Jag är en underbar TV-konsument. Jag tittar på allt. Och jag kan tycka att allt är bra. Om det är skräp så är det ju roligt. Det värsta är program som inte är någonting. Som exempelvis nyhetsprogrammen som ingen försökt göra någonting åt under de senaste 15 åren, det kan jag kalla för skräpprogram. Men program som faktiskt är jävligt sliskiga, dåliga eller moraliskt förkastliga finns det ju en underhållnigsfaktor i att titta på. Förut var det mycket Ricki Lake, Jenny Jones och Jerry Springer i mitt liv. Jag har sett allt det där, lite på gränsen till för mycket tror jag.

Zappar du mycket när du tittar på TV?
– Nej, men min man, Jag tror han har en fysisk störning. Han zappar utan att tänka på det. Han kan sitta i telefon och knappt se vad som visas, ändå zappar han. Jag är tvärtom – jag tror jag zappar för lite. Och min man lite för mycket. Kombinationen är oslagbar.
Äter du framför TV:n?
– Jämt! Förutom frukosten. Jag är ingen morgon-tittare. Men faktum är att vi en lördag var så fräscha att vi gick upp och tittade på Lasse Bengtsson på TV4. Det var en jättekonstig upplevelse. Jag hade till och med bakat scones. Och Bo Lundgren var gäst hos Lasse och han berättade att han är jätteintresserad av musikaler. Och det hade man ju ingen aning om. Så det gav verkligen någonting. Annars äter jag nästan varje middag framför TV:n.
Och somnar framför TV:n..?
– Ja, senast igår. Det var Ally McBeal. Jag är så trött för tillfället. Jag brukar inte somna framför TV:n. Jag tycker faktiskt att TV är ganska aktivt, man sitter ju ändå och hänger med. Men det kan hända att jag somnar.

Kan du se på TV med nån i telefon!
– Absolut! Det är nästan det bästa sättet. Jag tittade bland annat på Melodifestivalen med en kompis i telefon. Dessutom satt jag och min redaktör och tittade på Popstars tillsammans i telefon. Det är kul, det gör man nästan för lite faktiskt.
Hur många TV-apparater har ni?
– En i sov- och en i vardagsrummet. Men för ett tag sedan gick den stora TV:n sönder och då lyfte vi ner den lilla TV:n och dagen efter gick den också sönder. Och vi blev helt så här: ”hjälp”. För utan TV tycker jag…att det inte riktigt är…värt att leva….(skrattar)! Men så åkte jag och köpte en TV dagen efter. Så nu har vi bara en 28-tums TV. Och snart har vi två igen för den ena gick att laga.

Gillar du att prata med dina arbetskamrater om vad du såg kvällen innan på TV?
– Ja, verkligen ! Men igår var det ju dåligt väder så då kunde jag inte se på TV så idag har jag inget prata om. Men jag tror set är viktigt att prata om vad man såg på TV. Men det är ju svårare nu eftersom det finns så många kanaler, men det är klart, man har ju sina TV-kompisar som man vet följer samma program som en själv. Utan dem vet jag inte hur det skulle gå…

”I afton Lantz” har nypremiär den 5 april i SVT 2 kl. 22.10.

http://www.svt.se

Källa: SvT

Publicerad: 2002-04-05 18:05:19