Party

Ulrich Bermsjö, ägare av gayklubben Tip Top tar över arrangemanget Mr Gay Sweden av Peo Månestad uppger han idag till QX.se.
Festen och den svenska uttagningen den 18 maj kommer flyttas från planerade Münchenbryggeriet till TipTops lokaler.
– Jag tycker det skall bli kul, säger Ulrich till QX. Någon större skillnad från tidigare arrangemang blir det inte. Jag har ju i praktiken gjort arrangemanget i alla fall.
Hur det blir med Mr Gay Sweden framöver är han dock i nuläget osäker på.
– Jag garanterar bara att vi har tävlingen i år, så får vi se sen, säger han.

Mr Gay Sweden utannonserades första gången sommaren 1997 i tidningen QX. Ylva Maria Thompson presenterade i juninumret idén där målet var en tävling på Grand Hotels Vinterträdgården. Genom anmälan via QX och en deltagaravgift på 150 kronor kunde de hågade killarna delta i att ”skapa gayhistoria”. Arrangemanget stod Ylva Maria och QX för, men det hela ställdes in på grund av för få deltagare. I festplanerna fanns redan då såväl Peo Månestad som Ulrich Bermsjö med – den senare nyetablerad partykung genom festerna Stockholm Goes Gay.

Först två år senare, under Stockholm Pride 1999 hålls den första Mr Gay Sweden-tävlingen. Det sker på QX Party Factory-festen på Münchenbryggeriet. Jens Crusenborg och Billygänget hade slutgiltigt kommit överens med Peo Månestad om vilka som skulle stå för Mr Gay Sweden och det var på Billy-sajten som finalisterna presenterades. Det året vann Jens Wallin titeln.
Året därpå, 2000, hölls Mr Gay Sweden i samband med Sylvester-festen under Stockholm Pride. Bakom arrangemanget stod Peo Månestad och Ulrich Bermsjö. Då var det Jonas Hedkvist som vann och blev klubbvärd på TipTop och gav senare ut Pride-singeln ”I am what I am”.
2001 höll Peo Månestad med hjälp av Ulrich Bermsjö i den tredje Mr Gay Sweden-tävlingen, även den på Münchenbryggeriet. Alexander Ervik tog titeln och blev strax därpå riksbög genom medverkan i TV-såpan Baren.
I år har Peo Månestad genomfört två tävlingar, dels i Göteborg för deltagare i södra Sverige och så i påskhelgen i Stockholm, denna gång i samarbete med Léo Cunigunda Berglund. Den 18 maj hålls så den fjärde Mr Gay Sweden-tävlingen på TipTop i Stockholm med tre delfinalister från Göteborg/södra Sverige och sju från Stockholms-tävlingen.
I våra grannländer görs det sedan förra året en Mr Gay DK i Köpenhamn. I år blir det final på Stora Vega den 21 juni.
Mr Gay World är planerad att arrangeras i höst.

Publicerad: 2002-04-09 19:29:13