Teater

”Lena och Percy Präriehund” är inte en pjäs i ordinär menig. Utrymme är lämnat för improvisationer och infall. Om det känns rätt uppmanas skådespelarna att gripa tag i stunden och leka. Det är viktigt att ta in publiken och låta den vara med. Prata med publiken, skratta med dem, styra deras applåder och reaktioner. Publiken ska känna att det va en himla tur att de skaffade barnvakt just den här kvällen, eftersom just den här kvällen – liksom varje kväll på teatern – inte går att upprepa.
Orden är Jonas Gardells och hämtade ur förordet till pjäsen med den lätt absurda titeln Lena och Percy Präriehund, ett av Gardells tidiga alster. Nu sätter man upp pjäsen på Victoria i Malmö och i rollerna ser vi två av Sveriges främsta skådespelare; Bengt Bauler och Carina Lidbom.

Pjäsen handlar om det gifta paret Lena och Percy Brandt. Lena är geléhallonmissbrukare och ABBA-fantast. Som ung närde hon skådespelardrömmar, men av dessa blev det till slut en anställning som biljettkassör vid teatern. Hennes man hade också han konstnärdrömmar och ville bli kompositör men blev banktjänsteman istället. Deras liv kretsar som så många andras kring vardaliga bekymmer som torktumlarludd, jobbiga grannar och vådan och lyckan att vara två. ”Tillsammans med dig är jag en förlorare. Men utan dig är jag ingenting alls” sjunger de i slutsången.

Lena och Percy Präriehund
har premiär den 11 april på Victoria.

http://www.kulturcentralen.nu

Källa: Biljetter

Publicerad: 2002-04-11 12:36:10