Musik

Men Jerry Damners tänkte inte bara att han ville starta ett band utan han hade ett helt koncept klart. Bl.a. så ingick grundandet av ett eget skivbolag, 2Tone, som skulle ge ut inte bara deras egna skivor utan även andra artisters, och att medlemmarna skulle klä sig i kostymer precis som de första skabanden när den första vågen av ska svepte över Jamaica i mitten av 60-talet.




Namnet 2Tone valde Damners för att det skulle symbolisera enighet mellan svarta och vita, som inte var så vanligt i ett England som vid den tiden skakades av raskravaller. Damners skapade också den klassiska skadansande figuren ”Walt Jabsco”. Debuten skedde i slutet av 70-talet med den självfinansierade singeln ”Gangsters” som inte fanns med på Englandsutgåvan av LP:n, men som var inkluderad på USA utgåvan.

Tidigare återutgivningar av dessa skivor har varit USA-utgåvor, så även om det är synd att man inte får med ”Gangsters” på denna cd så får man tröst i att man har lagt in två videos på varje skiva, varav ”Gangsters är den ena och den andra är liveversionen av ”Too Much Too Young”, som för övrigt är en helt annan version än studioversionen. Man har också på andra skivan tagit med videon till ”Rat Race” som annars bara fanns med på USA-utgåvorna, och som i Europa bara kom ut som singel.




Glädjande nog så har man på dessa utgåvor återpressat den klassiska svart/vit rutiga skivettiketten på cd:na, men även om man har gjort dessa utgivningar bättre än de tidigare så är det synd att inte texterna finns med eftersom Jerry Damners som skrev det mesta av texterna skrev om viktiga ämnen. Ovannämnda ”Too Much Too Young” handlar t.ex. om tonårsgraviditet. Specials var också ett av de första band som skrev antirasistiska texter, vilket ledde till att de ofta på sina konserter hade problem med rasister som ville spöa upp dom




Specials framgångar ledde också till att alla de traditionella skinheads som ända sedan 1969 hade dansat till reggae och ska, men som nästan hade försvunnit i slutet av 70-talet och ersatts av rasistiska skinheads, fick en ny storhetstid. Helt plötsligt svepte en svartvit våg fram över England och gamla skahjältar som Prince Buster, Derrick Morgan, Skatalites blev åter stora, och andra band som T.ex. The Beat, Madness och Selecter bildades.

Soundet på skivorna varierar rätt mycket. På första skivan höll man sig till traditionell ska uppblandad med punk, men Jerry Damners gillade att experimentera med olika musikstilar vilket märks tydligt på andra skivan där alla möjliga influenser märks av. Tyvärr ledde detta till motsättningar inom gruppen och några medlemmar däribland sångaren Terry Hall slutade, vilket var en märkbar förändring då hans speciella sätt att sjunga var en viktig del av Specials. Efter detta bytte man namn till The Special AKA och spelade in sin sista skiva, urusel och ljusår från sina föregångare.

Har du inte tidigare hört Specials så köp omedelbart första eller andra plattan och upptäck en musikstil som var unik och som inte bara har ett budskap utan också väcker danslusten i en! Första skivan får utan tvekan 5QX medan den andra har sina dåliga stunder och får 3QX. Den tredje skivan är så usel att den får en överkorsad QX.




Specials Lineup

Köp Specials skivor

http://www.thespecials.com

Källa: The Specials hemsida

Publicerad: 2002-04-18 12:00:00