GayGala

Shirley MacLaine fick ”The Vanguard Award”, Six Feet Unders skapare Alan Ball tilldelades ”Stephen F. Kolzak Award” och tidningen the Advocate fick det så kallade ”Barbara Gittings Award”. Will & Grace fick pris för bästa komediserie och Six Feet Under för bästa dramaserie. TV-serien Resurrection Boulevard fick ett pris för bästa episod i en serie som inte har en fast gaykaraktär.

Den amerikanska versionen av Queer As Folk ignorerades helt av priskommittén medan hela gänget från Six Feet Under, som mangrant deltog vid galan, fick långa och stående ovationer.
– Jag tror detta är en TV-serie folk uppskattar eftersom karaktärerna är komplexa och att de stöter på saker och ting i sitt vardagsliv som de försöker komma över och gå vidare med… så folk kan identifiera sig, kommenterade Frances Conroy till QX.se. Frances spelar mor i serien som just nu visas på Canal Plus.




Six Feet Unders skapare Alan Ball, mitten, med skådespelarna i serien vid GLAADs gala den 13 april. Foto Bob Gordon

– Vi är mycket stolta att vara här med Alan Ball, sa Michael C. Hall som spelar begravningsentreprenören David Fisher. Ball är en sådan oerhörd talang och dessutom något som är unika för en person i hans position – han är genuint snäll med ett mycket hälsosamt ego. Det är något vi alla uppskattar.

– Att komma ut var ett av de viktigaste steg jag tagit för ett känslomässigt och psykologiskt välbefinnande, berättade Alan Ball. Jag har aldrig ångrat mig. Att få ta emot det här priset idag betyder mer än jag någonsin kan uttrycka.

Sean Hayes som spelar Jack i Will & Grace deltog vid galan och tog emot pris för serien.
– Att få detta GLAAD-pris betyder allt för oss, sa han. Det innebär att vi måste göra något rätt och att vi hjälper till med att skapa positiva bilder av bögar och lesbiska i TV. Vi har fått många priser, men detta känns extra speciellt.
– Tyvärr kan Debra (Messing, som spelar Grace) och Megan (Mullally, som spelar karen) inte vara här idag. Men egentligen är det lika bra det – för att få dem att klä upp sig och komma iväg i tid är lika svårt som att bygga en oceanångare!




Peter Paige. Foto Rex Wockner

Peter Paige som spelar Emmet i den amerikanska versionen av Queer As Folk, talade långt och länge med de drygt hundra journalister som bevakade galan på nya Kodak Theater mitt i gamla Hollywood. Samma plats där Oscars-galan hölls i år.
– Jag ser mig inte som en (gay) förebild. Jag försöker bara var så bra jag kan. Det är mitt jobb, att vara det bästa av mig själv.
– jag har engagerat mig politiskt under en längre tid, sa han vidare. jag växte upp med min mamma som arbetade på den feministiska bokhandeln Uterus Rising, eller om det var nåt annat klitoriskt namn. Jag känner det som oerhört viktigt och bra att jag med denna serie kunnat smälta samman min gamla dröm om att vara skådespelare med min politiska medvetenhet.
Att han nu blivit en av USAs mest kända bögar har inte stört honom, berättade han.
– Att gå på gatan tar lite längre tid bara, och det är trevligare och ofta oerhört varmt. jag går till gaybarer, men numera är det en helt annan känsla att vara där.

När Shirley MacLaine tog emot sitt pris bad honom om ursäkt för att hennes karaktär i ”The Childrens Hour” (1962) avhomofiliserats.
– När karaktären formades ingick det att jag skulle kamma hennes hår, stryka hennes byxor, hålla hennes kläder rena och hela, baka, laga mat och agera så som en älskarinna skulle, sa MacLaine. Karaktären Martha förstod inte vad som hände, men det gjorde publiken. Och regissören Willie Wyler blev sanningen att säga rädd- Så han tog bort alla de scener där jag utvecklat den här karaktären för att uppnå ett dramatiskt slut där hon till slut inser att i alla lögner finns ett uns av sanning.
– Jag vill berätta för er idag att jag slogs för att dessa scener skulle vara med och om jag skulle få förfrågan att göra rollen igen och om alla delar av karaktären inte har redigerats bor.. ja så vill jag verkligen göra det igen. Och jag ber om ursäkt för det som hände 1962.

http://www.glaad.org

Publicerad: 2002-04-15 13:15:36