Teater

Konkret vill bland annat verka för att uppmärksamma den turnerande teaterkonsten och kommer under fyra dagar fylla centrala Malmö med mängder av teater för alla åldrar. På ett tjugotal scener, gator och torg kommer det att spelas teater av professionella teatergrupper från hela landet. Internationella gästspel står också på programmet. Och ett av dessa är den hyllade föreställningen The Perfect Equal, skriven och framförd av den karismatiske islänningen Felix Bergsson. För alla Islandskännare är namnet säkert bekant. Bergsson är en av den karga öns mest kända kulturpersonligheter och är öppet gay. Han slog igenom som tonårsstjärna i rockbandet The Dukes och blev snabbt en omslagspojke. Han har spelat i musikaler som West Side Story och Rent hemma på Island, har gjort röster till en rad Disney-filmer och är en av Islands mest uppskattade barnprogramledare i tv.

The Perfect Equal handlar om fem isländska homosexuella män med olika bakgrund och förhållningssätt till sin sexuella läggning. Föreställningen har skapat rejäl debatt på Island och varit en bidragande orsak till att homosexuellas livsvillkor uppmärksammats inte bara i media, utan även på det politiska planet. Tusentals människor har sett The Perfect Equal i Reykjavik och den har även gästspelat i Norge, på Färörarna och i London, där den jämförts med tv-serien Queer as Folk.

Teaterfestivalen Konkret äger rum 2-5 maj och arrangeras av Malmö stad och Teatercentrum. Föreställningen The Perfect Equal spelas två kvällar 2-3 maj på Södra Teatern i Folkets Hus.

http://www.konkret.teaterfestival.nu

Publicerad: 2002-04-27 17:33:30