Val 2002

– Grattis! Hur tror du det går i valet?
– Jag hoppas att valet går bra. S har inte haft bättre förutsättningar än nu att ta tillbaks makten i kommunen. Sedan är det svårt att riktigt veta hur det kommer att gå eftersom det i Arjeplog av tradition röstas på ”kommunalrådskandidat” snarare än parti.

– Vilka är de viktigaste homofrågorna just nu?
– De viktigaste homofrågorna just nu måste vara att skapa en neutral lagstiftning så att man inte har särlagstiftning i form av t.ex partnerskapslagstiftningen. Sedan är ju adoptionsfrågan och hetslagstiftningen fortsatt viktiga frågor även om det verkar som om de frågorna kommer att lösa sig.

– Vilka homofrågor är viktigast i Arjeplogs kommun?
– I min egen kommun känns det som om det viktigaste är att sprida kunskap och förståelse kring de homosexuellas situation i samhället. Även om jag mötts med respekt så är det många som inte vågar leva öppet som homosexuella och det är ju en ohållbar situation. Min vision är att skapa ett samhälle där alla respekteras och känner att de får möjlighet att vara sig själva.

– Varför skall homo- bi- och transfolk engagera sig partipolitiskt?
– I ett demokratiskt Sverige behövs alla. Det är oerhört viktigt att alla delar av vårt samhälle finns representerade om beslutsunderlagen ska kunna bli så bra som möjligt. Det är också i sig ett enormt stort symbolvärde i att vi syns och hörs i alla möjliga sammanhang. Ett halvt år efter att jag ”kom ut” så träffade jag en av ortens distriktsläkare som talade om för mig att han i sitt jobb mött flera homosexuella som vågat börja prata om sin sexuella läggning och att de vågat berätta eftersom de sett att jag även efter det att jag kommit ut blev bemött med respekt och inte blev förföljd. Så jag är övertygad om att vi bara genom att synas och höras kan underlätta för andra att våga. Sedan är ju den viktigaste anledningen att vi kan fungera som ”blåslampor” på våra partier och få dem att ta ställning i våra frågor.

Bengt Urban Fransson
Ålder: 33
Utbildning: Fil. Kand. i statskunskap, grundskollärarutbildning
Yrke: Tf. rektor
Civilstånd: Singel
Politiska uppdrag idag: Ordf. i Socialdemokraterna i Arjeplog, gruppledare i fullmäktige, ledamot i kommunstyrelsen, ledamot i kommunfullmäktige, ledamot i landstingsfullmäktige, ersättare i landstingsstyrelsen. Dessutom vice ordf. i Homosexuella socialdemokrater.

Intressen: Eurovision Song Contest (vad annars *s*), ordna middagar och spelkvällar med kompisarna, läsa böcker, lekprogram i TV (sjuk passion, har varit med i 24 karat, Jeopardy, Femettan, Rena natta och Nio liv)

http://www.hss.socialdemokraterna.se

Publicerad: 2002-05-01 14:00:00