1 Maj

Dagens 1 maj-demonstrationer såg ut att ha slagit tidigare års rekord i deltagarantal.
Först ut var Syndikalisterna som samlade 2 700 demonstrerande. Kravallpolis stod utmed paradvägen för att förhindra ”utrusningar”.



Syndikalisterna med bland annat Mian Lodalen och Pia Laskar

Men demonstrationen var glad och uppsluppen och sist gick för första gången en egen Skinheads-avdelning med Sharp- och redskins.
Gaydelen hölls av Homosexuella Socialister med parollen ”Ingen sexuell frigörelse utan socialism – ingen socialism med sexuellt förtryck”.




Vänstertåget

Vänsterpartiets tåg fyllde paradvägen från Medborgarplatsen på Söder ner till Kungsträdgården. Homosexuella Socialister fanns på plats även här, men flera homokämpar letade förgäves efter gaydelen och fick ”nöja” sig med att gå i andra avdelningar.




I Homosocialisternas del fanns krav på att låta samkönade par inseminera och adoptera. Populäraste slagordet riktade sig mot heteronormativiteten. (”Vad tycker vi om heteronormen? Illa! Hur illa? Usch, usch, usch!”) Och den populära slagordsdängan ”Inga fascister på våra gator – fyll dem istället med bögar och flator” fick ett extra tillägg på slutet : ”Bin och transor”.




Homosexuella Socialdemokrater

Socialdemokraterna hade i år tagit till sig Prides parad och flera inslag av ”floats”, musik och karnevalsdansare fanns med. Homosexuella Socialdemokrater med riksdagskandidaten Börje Vestlund i spetsen gick med en gigantisk regnbågsfana och banderoller. Homogruppen gick i ”Framtidsdelen” av socialdemokraternas tåg och först i gaydelen åkte en stor lastbil med tre ”giftas-par”, ett flat, ett bög och ett hetero.



http://www.rohs.a.se

Källa: Riksorganisationen Homosexuella Socialister

Publicerad: 2002-05-01 16:05:33