Lijst Pim Fortuyn

Läsarna av den nederländska gaytidningen De Gay Krant föredrar Pim Fortuyn vid valet den 15 maj.
23 procent av läsarna ger sitt stöd till Lijst Fortuyn, jämfört med 20 % för det liberala partiet.
Fortuyn vann i mars en oförväntad jordskredsseger i lokalvalen med Leefbaar Rotterdam med dryga 30% av rösterna. Moderpartiet Leefbaar Nederland tvingade honom dock att lämna partiet i februari efter hans anti-muslimska uttalanden och på nationell nivå tar han nu strid med Lijst Pim Fortuyn.

Pim och han anhängare riktar in sig på muslimska invandrares syn på kvinnor och homosexuella. I partiporgrammet förklaras det med att ”dessa grupper ofta kommer från länder där man inte deltagit i den judeo-kristna-humanistiska utveckling som pågått under århundranden i Europa”.
I mångt och mycket liknar diskussionen den svenska kring Fadime och segregation.
Lijst Fortuyn skiljer sig dock kraftig i synen på invandringen och skriver i sitt partiprogram att Nederländerna inte är ett invandrarland – helt enkelt på grund av att landet är så litet. Den enligt Lijst Fortuyn stora invandringen av ”oftast outbildade och fattiga” skapar problem ”när det gäller bostad, trafik, arbete, säkerhet, hälsovård… naturskydd, det öppna landskapet, naturvård och fritid.”
I ett uttalande har Fortuyn sagt:
– Jag skulle enkelt utrycka det som att inga fler muslimer skall få komma in! Islam är… helt enkelt en bakåtsträvande kultur.
Invandringen skall stoppas för att integrera de som redan finns i landet, är partiets lösning.

När partiet kopplas med högerextrema och främlingsfientliga partier i Europa har förespråkarna reagerat starkt.
– Jag accepterar inte att jämföras med Haider och LePen, sa han den 8 april. Jag är inställd på ett multietniskt samhälle och är absolut inte rasist.

Omkring fem procent av Nederländernas befolkning uppskattas vara muslimer. Förra året hotades några imamer i Nederländerna med åtal för starkt negativa uttalanden om homosexualitet.

Publicerad: 2002-05-03 18:29:02