Musik

Hur firar man ett sånt här jubileum, Raino Kirkma, grundare och ordförande?
– Genom att sjunga förstås! Vi kommer att ge en konsert och efter den blir det fest, dit vi bland andra bjudit in alla gamla och nya körmedlemmar – 150 stycken har det blivit genom åren. Mark Levengood kommer att inledningstala.
Men hur började det egentligen?
– Jag hade talat med lite kompisar om att det vore kul med en sånggrupp. Att göra något annat tillsammans än att gå på fest och besöka klubbar. Gayklavarna, med bland andra Jan Hammarlund, fanns men de verkade så proffsiga, det behövdes ett enklare alternativ för oss amatörer. När vi sedan fick kontakt med Anders Jonson som ville ställa upp som vår dirigent – då satte vi igång på allvar.

Onsdagen 31 Januari 1982 samlades så 15 stycken bögar i ett klassrum i Storkyrkoskolan.
– Vi sjöng enstämmigt. Å Gamla Stan blev vårt första nummer. I november hade vi vårt första framträdande när EKHO hade fest. Publiken var ungefär lika stor som kören, fast vi var betydligt nervösare. Men det gick bra och vi fick blodad tand!

Året därpå sjöng man på RFSL:s jubileumsfest och på gudstjänsten under Frigörelseveckan och sedan dess har Stockholms Gaykör blivit något av ett inventarium i Storkyrkan under den avslutande gudstjänsten under Prideveckan.
Sedan 1984 har kören gått med i demonstrationstågen, numera Prideparaden bakom sitt eget standar med devisen, ”Det är vi som är det fina i Kråksången”.
Vaddå kråkor?
– Bögar kallades för kråkor förr och kråkan blev körens symbol.

Tiden har rullat på, antalet medlemmar har växlat, det har varit körläger, Vårkonserter, Prideveckor, Julkonserter och resor. Sedan 1999 heter körens dirigent Karol Vieker och under hennes tid har man växt till sig och kan idag stoltsera med 53 sångare.
– Kören är idag en mångkulturell, internationell kör med medlemmar från många länder i världen och våra konserter lockar en allt större publik. Julkonserten tillsammans med Kvinnokören har de senaste åren varit utsåld, trots dubblering. Ett samarbete med Gustav Vasa församlings Gay-satsning har inletts, vi har sjungit på gudstjänster och ser fram emot samarbetet med deras nya Regnbågskör.

Ser vi er i Pridepark i sommar?
– Vi sjöng tidigare på scenen under Prideveckorna, något vi tyvärr inte fått möjlighet att göra de senaste åren. Men vi har alltid ett tält i parken och sjunger i kyrkan på söndagen som vanligt.

Stockholms Gaykör firar sitt 20-årsjubileum den 21 maj kl 19 på Nybrokajen 11 i Stockholm. Biljetter kan bokas på körens hemsida

Inför konserten på tisdag berättar Raino Kirkma om mediabevakningen.
Dramatiska institutet filmar just nu några av sångarn och skall göra en film om konserten som förhoppningsvis kommer att visas i TV.
SvTs kulturredaktion och P2 har aviserat intresse för att bevaka konserten
– Det har varit ett intresse som är mer än någonsin tidigare, säger Raino Kirkma till QX.se.

http://www.listen.to/gaykoren

Källa: Stockholms Gaykör

Publicerad: 2002-05-15 11:53:18