Spanien

Mitt på stranden mellan Malaga och Marbella ligger The BeachHouse. Ett vitt hus. Med nio rum. Blå himmel. Handplockad sparsmakad design och spansk hetta.
Det räckte att vi såg ett par bilder från hotellet på nätet. Sedan bestämde vi oss. Vi måste åka dit.
Egentligen borde det kanske vara förbjudet att åka till BeachHouse utan att vara nyförälskad. För hela stället och omgivningen skriker kyssar, strandpromenader, solnedgångar, romantiska kvällsdrinkar och smekmånad.
BeachHouse är sååå vackert. Det har klass. Och det känns som att bo hemma i någons lyxvilla i Florida.
När man öppnar entrédörren till hotellet möts man av en magnifik utsikt – en blå pool, ett blått hav och en blå himmel – inramat av vita väggar och en vit mur. Varenda ny gäst som anlände till hotellet utropade ”Wow”när den enastående utsikten tog emot dem.
Och du kan välja mellan att ligga vid hotellets pool en heldag och se ut över södra medelhavet och Afrika med Atlasbergen i horisonten eller knalla ner på den privata sandstranden med vågorna som slår in på den oändliga spanska sydkusten. Dessutom ligger solkustens bästa gaystrand, Cabo Pino, endast 5 min från hotellet.




BeachHouse drivs sedan ett år tillbaka av det svenska paret Kjell Sporrong och Olof Näslund. Två killar från Stockholm som tröttnade på det svenska vädret, den vanliga vardagen och bestämde sig för att sälja sin lägenhet i centrala Stockholm, ta sitt pick och pack och satsa på ett lite exklusivare hotell på den spanska solkusten.
En dröm gick i uppfyllelse.
– Vi hade pratat en del om hur kul det skulle vara att göra något helt annat. Både jag och Kjell är lite rastlösa och hade väl tröttnat på att gå hemma i Stockholm. Kjell jobbade i sin inredningsbutik och jag hade en massa småjobb. Vi började se oss om och fick höra talas om det här hotellet. Och ja, efter lite tur, skicklighet och några turer fram och tillbaka för att få det finansierat flyttade vi hit förra våren, berättar Olof.
Efter ett år av nyrenoveringar och ombyggnader stod ”nya” BeachHouse klart i våras. När Kjell och Olof visade oss bilder från hur det såg ut tidigare gick det inte att känna igen sig. BeachHouse hade fått en ansiktslyftnig utan motsvarighet. Inredningen går numera i vitt och brunt, hotellrummen är helmoderna, varenda detalj är genomtänkt och orkidéerna blomstrar i samtliga rum på hotellet.
Och nu börjar gäster från hela Europa hitta hit. Gamla som unga. Spanjorer, skandinaver och engelsmän. Gay som straight. För BeachHouse är inget gayhotell. Och kommer inte att bli. Det är mixen på gästerna som är viktigast.
– Skulle vi annonsera i Spartacus skulle vi nog kalla BecahHouse för ett ”gayfriendly hotel”. För det är ju det vi är. Vi är inget gayhotel, säger Kjell.
Och några kända svenskar har redan hittat hit. Bland annat spenderade Magnus Carlsson och Andreas Lundstedt några dagar på hotellet i maj. Och i påskas var schlageraktuella Kayo på besök. Och att döma av vad de skrev i hotellets gästbok var de lika lyriska som vi.
Olof och Kjell driver hela hotellet själva.
– Vi har en städerska som kommer sex dagar i veckan, annars gör vi allt själva, säger Olof.
Det gör att det blir en nära och personlig känsla att bo på BeachHouse. Killarna ser till att du trivs, att drinkarna är till belåtenhet och att du inte bränner dig i solen. Det finns ingen restaurang på hotellet men Kjell och Olof tipsar mer än gärna om ställen som de tycker är värda ett besök.
BeachHouse har en hel del småstäder alldeles i närheten. Gaystaden är utan tvekan Torremolinos (20 minuter med taxi från BeachHouse). Där, i ett gammalt köpcentrum i området La Nogalera, trängs tusentals bögar och flator på nätterna. 20-30 barer, diskon och gayfolk från hela solkusten samsas på ett område som inte är större än Sergels Torg. Det är knappast något charmigt och fint område, tvärtom, det är slitet och nergånget. Men det partajas lika mycket för det. Och ju senare på kvällen, ju snyggare klientel. Och dansar gör man lite överallt. Men till de stora diskoteken går man först vid tre-tiden på natten och då helst till Emporio. Och vid fem-tiden på natten går de flesta vidare till Passion.
Och du, skulle det vara så att du känner för att gå ut och dansa när du åker hit så glöm inte att fråga Olof om han vill följa med – han älskar att dansa!
En stad som ligger 45 minuter med bil från BeachHouse är Ronda. Det är en liten stad med gammal vacker bebyggelse som ligger uppe i bergen och har en otrolig utsikt över den spanska solkusten. Här ligger även Spaniens äldsta tjurfäktningsarena Plaza de toros de Ronda – och det var här som Madonna spelade in videon till Take a bow.
Ett besök i Malaga känns kanske även det som ett måste om man åker hit. Med buss och tåg från BeachHouse är man där på en timme. Malaga är rätt bullrigt och stort och kan mer ses som en kul shoppingstad än någon vacker upplevelse. Då är det mysigare att åka till ”lillasyster” Marbella. En pittoresk och charmig stad med kul shopping, vackra strandpromenader och bra mat. Märkeskedjorna Zara, Pull & Bear och Springfield lockar som vanligt med snygga kläder till extremt låga priser! Om du vill undvika att hamna i någon turistfälla när det är dags att äta kan vi tipsa om ett besök på fiskrestaurangen El Timonel på Calle Luis Olivier. Ett säkert tecken på att maten är riktigt bra är att de spanska familjerna själva besöker restaurangen på siestan. Ingen kul utsikt, inget fancy – men helt fantastisk mat! (Hur en vanlig grönsakssallad till förrätt kan smaka så mycket och så gott är en gåta!)
I Marbellas äldre stadsdel i närheten av Apelsintorget hittar man restaurangen La Comedia som drivs av Hans och Timo. Två killar som under några år drev den framgångsrika krogen Tempel Bar på Kungsholmen i Stockholm. För fyra år sedan sade de upp sig från Tempel Bar och öppnade restaurang i Marbella. En restaurang som blivit ett populärt inslag – både bland turister och Marbella-borna själva. Är ni två personer som vill ha det lite mysigare ska ni be Hans eller Timo att ni får bord på någon av de små balkongerna. Mer romantiskt än Lady & Lufsen




Därefter är det bara att åka tillbaka till BeachHouse och be Olof eller Kjell att blanda till en Sangria – och sedan sätta sig vid poolen. Då lovar jag att livet känns rätt härligt…

http://www.beachhouse.nu

Publicerad: 2002-05-23 11:41:10