Schlagerfestival

Bakom tungt smink och tajta flygvärdinnedräkter döljer sig tre killar som målmedvetet tänker lägga hela världen för sina fötter. Slovenerna har redan kapitulerat. En verklig arbetsseger för Sestre.
När de vann den Slovenska uttagningen betraktades det som en nationell skandal. Juryn röstade på Sestre, men publiken hade en annan favorit, vilket nästan ledde till att låten Samo Ljubezen diskades. Homosexuella demonstrerade utanför tv-huset i Ljubjana för att man skulle behålla Sestre som segrare.

Men det var före den stora internationella uppmärksamheten med artiklar i New York Times och reportage på CNN. Då pr-succén för Slovenien var ett faktum, och låten blev en megahit på radion, blev det annat ljud i skällan.
QX ringde upp Sestres 22-åriga frontman/kvinna Marlena för att gratulera till succén.
– Tack! Vi är stjärnor här nu. Och man kan säga att vi har startat en sexuell revolution i Slovenien, som de homosexuella organisationerna har mycket nytta av. Förhoppningsvis kommer det att innebära ökade rättigheter för homosexuella inom kort.
Förutom Marlena, som till vardags är arbetsterapeut, består Sestre av Daphne, 29 år och agronomstudent, och Emperatrizz, 23 år och make up-artist.
– Emperatrizz, som står på min vänstra sida när vi uppträder, är den vackraste av oss. Hon har en magisk utstrålning och är väldigt ”femme fatal”, berättar Marlena.
Killarnas riktiga namn är än så länge en hemlighet.
Marlena berättar att Samo Ljubezen, som betyder ”Bara kärlek”, spelas flitigt på varenda liten bar i Slovenien. Och varje dag kommer något barn fram till honom på gatan för att få en autograf. Man kan med fog säga att låtens kärleksbudskap som hand i handske. Här är några strofer från Samo Ljubezen översatta till engelska:
”My love is the only thing that I can give you.
Love is the only hope for everyone.
Look into my eyes, there is no need for tears and lies.
I know you feel the same, why should we hide?
”

Låten är skriven av Magnifico, som är en av Sloveniens största manliga artister, tillsammans med hans fru och bror. Magnifico har offentligt uttalat sitt stöd till Sloveniens gayrörelse, och tack vare att Sestre fick framföra hans låt gick en dröm i uppfyllelse för Marlena.
– Det har alltid varit min stora dröm att få vara med i Eurovision Song Contest, berättar hon extatiskt.
– Men även om vi har en mycket bra låt tror jag inte att vi vinner, Slovenien är ett för litet land. Det är mycket politik med i spelet när folk ringer och röstar.
Vilken låt tror då Marlena vinner i Tallinn?
– Sverige är min favorit, även om vi är mer originella. Jag vågar påstå att melodifestivalen inte har sett något liknande tidigare.
Marlena berättar glatt om hur etablerade de är på den slovenska gayscenen. Inte för att den är särskilt stor, men ändå.
– Vi är något av gayiconer här, och det är vi väldigt stolta för!
I Sloveniens huvudstad Ljubjana, där killarna i Sestre bor, finns en gaybar som har öppet alla dagar, en gayklubb som är öppen en kväll i veckan och så en gaysauna. That’s it.

Sestre har sjungit och showat ihop i två och ett halvt år nu, och om man får tro Marlena lär det bli många år till. Till hösten kommer deras debut-CD, som hon beskriver som ”very rainbow”. Med en blandning av disco, etno, rock, cabaret och latino. Sestre har redan hunnit göra tv-framträdanden runt om i Europa, och i sommar kan du se dem bland annat på Europride i Köln.
– Vi skulle ha dykt upp i Sverige veckan före melodifestivalen i Tallinn, fast det blev inställt, berättar Marlena.
– Men vi hoppas att vi får en ny inbjudan snart!
Vill du veta mer om Sestre kan du kika på deras eleganta hemsida:

http://www.sestre.net

Källa: Sestre

Publicerad: 2002-05-23 17:31:41