Adoption

Homosexuella par ska få prövas som adoptivföräldrar. Det sa en majoritet bestående av socialdemokrater, vänsterpartister, folkpartister och centerpartister vid dagens sammanträde i riksdagens lagutskott.
De gav klartecken till regeringens förslag som ger registrerade partner rätt att prövas som adoptivföräldrar bland annat vid styvbarnsadoptioner och internationella adoptioner.

Lagutskottet skriver i sitt betänkande att registrerade partner har samma förutsättningar som makar att bli goda adoptivföräldrar.
Barnets bästa är och ska vara utgångspunkten för varje adoption betonar lagutskottet i sitt uttalande.

Riksdagens utskott ställer sig också bakom idén att det skall bli regeringen som får besluta när lagen träder i kraft. På grund av att Sverige måste säga upp internationella konventioner om adoption, har regeringen menat att exakt tidsplan inte kan beslutas redan 5 juni.
Det datumet kommer frågan om samkönade pars möjlighet att prövas för adoption gå till omröstning i risdagen.
Att en majoritet i lagutskottet nu tagit ställning för regeringens proposition ger en tydlig fingervisning om att förslaget kommer att gå igenom.

Kristdemokraterna går emot propositionen då de menar att den strider mot FNs barnkonvention och moderaterna ställer sig negativa till att samkönade par skall kunna prövas för internationella adoptioner.

http://www.riksdagen.se/debatt/pressmed/press.asp?ID=bztdzu7D2_5_17

Publicerad: 2002-05-23 18:25:11