Boksläpp

– Vi har velat ge en samlad bild av hur livet förändrats för lesbiska, bögar, bisexuella och transpersoner under den här perioden. Det handlar
därför inte om någon sedvanlig jubileumsbok för organisationen RFSL. Vi har i stället tagit ett bredare grepp där vi försökt skildra så många sidor av homolivet i Sverige som möjligt, säger bokens redaktör Martin Andreasson.
I boken beskrivs såväl homosexuellas situation i Västerbotten som klubblivet under 70-talet i Göteborg och soldatprostitutionen i efterkrigstidens Stockholm.
Förre riksdagsledamoten Barbro Westerholm, fp, bidrar med ett spännande inlägg där hon avslöjar spelet bakom kulisserna i samband med
partnerskapslagens tillkomst.
Radiojournalisten Erik Lindfelt har gjort ett nedslag i Jönköpings homohistoria och kommer bland annat fram till den något förvånande
slutsatsen att kristdemokraterna blivit ett homovänligare parti under de sista åren.
– Den svenska homorörelsen präglas av en sjuklig rädsla för frikyrkliga, jag kallar det pentekostefobi, skrattar Erik Lindfelt.



Boken avslutas med en personlig betraktelse av världens första HomO, alltså ombudsman mot diskriminering på grund av sexuell läggning, Hans Ytterberg.
Han berättar om hur det gick till när han utsågs till detta nya ämbete och om de viktigaste frågorna under sitt första verksamhetsår.

Publicerad: 2000-08-02 17:35:36