Din platta är inte direkt något lyckopiller. Sorgliga texter, olycklig kärlek, ensamhet…
– Jo, det stämmer nog. Jag är en sån person som trivs mycket bättre med att skriva den typen av låtar. Jag försökte göra något glatt – men det funkade helt enkelt inte. Jag tycker det är svårt att skriva glada låtar. Det blir mer äkta när det handlar om sånt som är svårt och jobbigt.
Du gör en cover på Smashing Pumpkins Bullet with butterfly wings från den helt fantastiska skivan ”Mellencollie and the infinite sadness” – en favorit förmodar jag?
– Nej, jag hade aldrig tidigare lyssnat på dem. Det är lite för hård musik för min smak. Jag lånade skivan av en kompis och fastnade för just den låten. Den passade mig och mitt piano.
Några andra cover-drömmar?
– Nej, ingen speciell. Men jag tycker att det är viktigt att tillföra något när man gör en cover. Att låten kommer fram på ett annat sätt en tidigare. Vissa covers låter bara som kopior på originalen.

Du har spelat flera instrument i olika band i Kiruna. Hur länge har du hållit på med musik?
– Hela livet känns det som och framförallt har jag sjungit. Jag började spela piano när jag var fem och det är fortfarande mitt huvudinstrument. Nu håller jag på och försöker lära mig gitarr.
– Jag gillar att prova olika instrument.
Nu är du soloartist men när du var tonåring var du med i en grupp som gick under namnet Foxy Ladies… Det låter mer som en draggrupp i mina öron?!
– Haha! Jo, det var kanske inte världens mest lyckade namn, men det var nog tänkt som lite ironi. Det var förresten vår musiklärare som kom på det och alla tyckte att det var skitdåligt men vi kom inte på något bättre. Vi var en showgrupp som gjorde massa gamla discocovers och turnerade runt i Kiruna och närliggande byar. Men det var mest killar som kom och kollade på oss…

De flesta artister flyttar till Stockholm men du har valt att bo kvar i Norrland…
– Jag trivs inte i storstäder. Allt är så snabbt och anonymt. Men visst skulle det underlätta för karriären om jag bodde i Stockholm eller Göteborg.
Är det renkapplöpningarna i Kiruna som drar?
– Haha! Jo jag har varit med i en sån. Det var kul.
Hur gick det?
– Jag vann mitt heat men totalt så gick det inte så bra. Min ren var så dålig! Jag tror att det var för att jag är tjej som jag fick en långsam en.
Du bor i Umeå, varför är just den stan så trevlig?
– Det är en studentstad vilket bidrar till att det vilar en ungdomskänsla över den. Den ligger vackert vid älven och är precis lagom stor. Allra bäst trivs jag dock i vår stuga utanför Pajala. Det är nog den platsen jag känner mig allra mest hemma på.
Du verkar vara en jordnära typ…
– Jo, det är jag är nog.
…som hade planer på att göra lumpen…?
– Nja… Det som lockade mig var tanken på att få vara ute mycket i naturen, men sedan insåg jag att militären är helt sjuk. Jag är dessutom helt värdelös på att ta order så det hade aldrig funkat.

Vilka är dina musikaliska förebilder?
– Främst sångerskor som Lucinda Williams, Tori Amos och Emmylou Harris.
Så du gillar country också?
– Ja, absolut. Men ingen gladcountry, utan lite tyngre grejer. Många verkar tycka att det är lite udda att gilla sån musik. Men de gör sig själva en otjänst om de väljer att inte lyssna. Det är ju såå bra! Jag älskar musik, det är nyckeln i mitt liv.

Frida Snells debutalbum
”Black Trillium” (Stockholm Records) finns ute nu.

http://tracker.tradedoubler.com/pan/TrackerServlet?p=46&a=24720&g=0

Källa: Köp Fridas debutalbum

Publicerad: 2002-06-02 12:00:00