Musik

Deras ny skiva är något av det bästa jag har hört inom house. Alla superlativer som klubbmusiktidningarna har öst över den stämmer. Trion har ett eget sound som man inte hört tidigare och som verkligen är nyskapande

Efter att ha hört årets houseplatta blev min glädje ännu större då jag fick reda på att de skulle komma till Sverige och spela.
Vid Disco Sthlms fest Disco 3 i veckan träffade QX.se killarna för att höra lite om skivan och det var tre glada och charmiga engelsmän som under fotosessionen garvade och hade jättekul. När de klarat av den och lugnat ner sig lite satte vi oss ner för att prata om skivan, alla lovord de har fått, fotbolls-VM och lite annat

De flesta klubbmusiktidningarna har öst lovord över er skiva. Exempelvis skrev Muzik att det här är skivan som housefantaster har väntat på i åratal. Hur känns det att få höra att man har gjort en platta som kommer förändra housemusiken och som har skapat ett helt nytt sound inom genren?
– Vi tycker inte vi har skapat ett nytt sound. Det låter som en kliché, men vi gör bara musik för att tillfredställa oss själva. Ja, och för folk på dansgolvet såklart – våra plattor har en mening och det är att få folk att dansa.

– Visserligen är det en fin komplimang när Muzik skriver att detta är plattan housefantaster har velat ha i flera år. Men vi försöker att inte ta till oss sånt så mycket. Då sätter vi bara press på oss själva och det vill vi inte göra.

Samarbetet som ni har med David Byrne på ”Lazy” och med Dieter Meier på den låt som är min favorit, ”I Want You Back”, hur gick de till?
– Dieter Meier har alltid skrivit speciella texter som har en blandning av både komedi och drama, och efter att vi hade gjort musiken skrev han texten. Den låten är också en av våra favoriter eftersom den har ett väldigt konstigt sound och det finns både humor och drama i den.

– När det gälller ”Lazy” gjorde vi på samma sätt, vi gjorde först musiken skickade vi den till David som skrev texten.

– David fick iden till låten från Londonklubben Lazy Dog som var över i New York och arrangerade några klubbkvällar. När han såg affischerna för dem tyckte han att just själva ordet ”Lazy” skulle bli en bra titel på en houselåt.

– David är en imponerande person eftersom han bara behöver se ett ord för att direkt kunna skapa en låt utifrån det ordet. Det är en egenskap vi skulle vilja ha, vi är urusla på att skriva texter.

Ni har varit verksamma i snart tio år. Hur kommer det sig att det är först nu som ni gör er debutskkiva?
– Det beror mycket på att vi har haft många sidoprojekt, som till exempelv Balistic Brothers, Psychic Twins, Problem Kids och Yellow Socks. Sedan har vi även varit väldigt upptagna med att mixa åt andra artister, men det har vi i princip slutat med eftersom vi vill koncentrera oss på våra egna låtar.

Er skiva skiljer sig mycket från andra plattor inom house då ni har väldigt korta låtar istället för de vanliga tiominuterslåtarna.
– Vi tycker att tiominuterslåtar bara hör hemma på dansgolvet och därför har vi på vinylutgåvan tagit med längre versioner. Så är man DJ eller vill höra längre versioner på låtarna får man köpa vinylen, som bara finns i en begränsad upplaga.

Är man svensk och ska intervjua engelsmän så faller det sig naturligt i dessa tider att fråga vad de tror om Englands chanser i fotbolls-VM, men dessa gentlemän visade sig vara rätt ointresserade av fotboll. Efter att ha pressat dem lite, kröp det fram att de tyckte att Sverige var bättre än England!

Tyvärr så verkar det inte än vara så många här i Stockholm som har insett vilken bra grupp X-Press 2 är och uppslutningen vid Disco Sthlm-festen var väldigt dålig. Det är trist eftersom man hade hoppats på att de skulle mötas av ett fullpackat dansgolv när de började spela och inte som på Berns ett knappt hallvfullt.
Men ni som var där kan alltid skryta om det sen när de alla andra har upptäckt trion.

http://tracker.tradedoubler.com/pan/TrackerServlet?p=46&a=24720&g=0

Källa: Köp Muzikium

Publicerad: 2002-06-10 12:00:00