Porträtt

Det går att vara öppen bög när man gör lumpen. Michael vet. Han gör militärtjänsten som ledningsplutonsbefäl vid Norrbottens pansarbataljon i Boden.
QX träffade honom och hans två straighta lumparkompisar Kim och Jonas när de var hemma över helgen.
Hade du bestämt dig redan innan du rykte in att du skulle vara öppen i lumpen?
Micke: Ja, jag kom ut i augusti förra året och ryckte in i januari i år. Alltså hade jag varit öppen i fyra månader och skulle ligga inne i 15. Jag kände att det inte skulle gå att hålla det hemligt så länge, men jag hade väldigt många fördomar och förväntade mig att det skulle bli otroligt jobbigt att vara öppen.
Var det någon som avrådde dig från att vara öppen i lumpen?
Micke: Jag hade frågat min farfar som är gammal militär och han sade att det nog skulle kunna funka att vara öppen. De flesta andra jag hade frågat sade att det nog inte var så lämpligt. Men så pratade jag med en hetero-kille som gjort lumpen och han sade att om någon av hans lumparpolare hade varit bög och inte berättat en sån viktig sak hade han blivit himla besviken. Man bor så nära varandra och känner varandra så bra. Så det tog jag fasta på.
Hur lång tid tog det innan du ”släppte bomben” då?
Micke: Jag ville att grabbarna skulle lära känna mig, Michael, först så att jag inte bara blev ”bögen på luckan”. De första veckorna höll jag det därför för mig själv. Sen berättade jag det för en kille som heter Micke som jag kände förtroende för. Han tog det skitbra. Det var skönt att ha någon som man kunde prata med. Tre veckor senare berättade jag för logementet och efter sex veckor visste ca 20 pers. Sen gick ryktet ganska snabbt.
Kim: Det är ett sånt skvaller-ställe. Oj oj oj!!
Har alla tagit det bra?
Micke: Ja, alla. Och en del har sagt efteråt att det var bra att jag väntade med att berätta det så att de fick lära känna mig först. Nu hann de ju få en bild av vem jag var. Det var några norrlänningar som hade lite svårt för det i början och var skraja och som kanske fortfarande är lite homofoba.
Micke: Det var till exempel en kille som sade ”Micke, jag är så jäkla homofob, men dig tycker jag om”.
Kim: Vem var det?
Micke: Det var Bergström.
Kim: Okej, men han är fanemej skön alltså! En äkta norrlänning!
Micke: I början när vi ryckte in pratade alla om sina flickvänner och jag sade saker som: ”Jag kom just från ett förhållande” eller ”jag träffade ett potentiellt ragg i helgen”, jag formulerade hela tiden om meningarna så att det skulle vara neutralt, men det blir väldigt jobbigt i längden.
Jonas: På söndagar när vi kommer tillbaka till luckan från Stockholm berättar alla om vad som hänt i helgen.
Kim: Och man vill alltid höra om Mickes olika ragg. Men jag tror att du har legat lite lågt på sistone, va..? (skrattar)
Micke: Jag är förvånad hur bra alla norrlänningar har tagit det.

Hade du själv många fördomar om militären innan du rykte in?
Micke: Ja, det hade jag, inte minst om Boden. Men mycket har hänt sedan det kom in tjejer i lumpen, det har blivit humanare och lite mjukare stämning, även om den kan vara rätt rå ibland.
Kim: Jag tycker inte att vi har så grabbig jargong, jag trodde det skulle vara jobbigt grabbigt.
Med grabbsnack och porrfilmer och så?
Micke: Det har faktiskt varit väldigt lite porrfilm. En kväll var det porrfilm på TV men då var det ingen som tittade. Vi satt och spelade spel istället. Alla var överens om att det var en dålig porrfilm och att vi skulle stänga av, men då hade vi ingen belysning i rummet så vi sänkte ljudet på TV:n och använde den som lampa istället – det var ingen som ville titta, vi var mer inne i vårt sällskapspel. (skrattar)
Jonas: Jättegrabbigt!
Micke: Man lär känna lumparpolarna på ett annat sätt än sina vanliga kompisar. Det känns som vi känt varandra i 10 år. Man måste vara helt ärlig hela tiden, det går inte att försöka vara låtsastrevlig. Man kan inte hålla en massa saker inne.
Kim: Det var många bitar som föll plats mär Micke kom ut… Han hörs ju mest och jämt. Han går till exempel runt och sjunger hela tiden. Men ändå stämmer du inte med den bilden som jag hade av homosexuella.
På vilket sätt då?
Kim: Han är tuff och manlig och är ute och krigar. (skrattar)
Jonas: Sen är det kul att man kan skämta om att han är bög. Skönt att man kan snacka om det så jäkla öppet.
Micke: I och med att jag är öppen och står för det och kan skämta om det så avdramatiserar man hela grejen, och jag tar inte illa vid mig om de skämtar om det, det är bara kul! Jag vet ju att det inte är illa ment.
Kim: Ja, det skulle vara jobbigt om det var spänt. Om man var tvungen att trippa på tå runt dig. Men så är det inte.
Kim: Och det är kul att slå honom i någon av de tävlingar vi har på luckan. Micke är så tävlingsinriktad. Och han bli så jäkla arg när han förlorar!
Micke: Ja, ja. Jag bjuder på det. Det händer ju inte så ofta. (skrattar)

Är du med i Hof (föreningen Homo i Försvaret)?
Micke: Ja, jag är frontfigur för Hof i Boden. Jag försöker starta upp det ordentligt där. Jag hade först inte tänkt att jag skulle skylta med att jag är homosexuell, men när det här kom på tal kändes det rätt. Jag har ju haft hjälp av killar jag kommit i kontakt med tack vara att de varit frontfigurer i olika sammanhang och ”skyltat” med sin sexualitet. Därför kändes det rätt att jag själv också skulle vara det när tillfälle gavs och på det sättet kanske kunna hjälpa nån annan.
Vad innebär det att vara med i Hof?
Micke: Det är en organisation för homosexuella inom militären där man kan träffa andra homosexuella och träffa andra homosexuella och få stöd och hjälp. Min hjärtefråga är ju att informera, stödja och hjälpa värnpliktiga. Jag vill att de ska veta att det finns andra homosexuella i militären och att de kan höra av sig till oss om det är någonting.
Micke: Jag känner att jag har utvecklats på otroligt många sätt det senaste året. Jag kan inte säga att jag är samma person idag som för ett år sedan.

Hade du funderat mycket kring homosexualitet innan du kom ut?
Micke: När jag mönstrade för två år sedan hade jag inga större tankar på att jag skulle vara homosexuell, det kom senare. Men jag hade väl funderat ett tag på om jag var bög och tänkte att jag skulle testa att hångla med en kille – för att inse att jag inte var bög, så då gjorde jag det och, ja..
Kim: Du bara ”Woops, det här var ju najs”! (Skrattar)
Micke: Ja, ungefär så.
Har ni fått en annan bild av homosexuella sedan ni träffade Micke?
Jonas: Jag kände en bög tidigare så mina fördomar hade raserats tidigare. Men jag har ju aldrig varit riktig kompis med en bög. Som jag är med Micke.
Kim: Jag hade kanske ingen direkt bild av homosexuella, men jag trodde nog inte att jag skulle umgås med en bög eller ha nåt gemensamt med en homosexuell. Men det inser man ju att man har. Man är rätt lika.

http://www.hof.org.se

Källa: Ni kan också gå in på hofs hemsida

Publicerad: 2002-06-24 20:00:00