Pride 02

Få människor som jag känner associerar Österrike med gaybegrepp. Förutom sitt one-hit-wonder, filmen ”Sound of Music” som exporterade landets höga alper och befolkningens djupa spetsurringningar runt jorden till mången fjollas förtjusning, är Österrike ett land som dragits med relativ tung historik, speciellt beträffande homosexuellas situation. Särlagstiftningar, polisiärt ointresse och politisk tystnad i kombination med en överlag negativt och konservativt inställd folkopinion, har milt sagt inneburit uppförsbacke för kampen om lika rättigheter.




Men i lördags (29/6) avlutades Wiens motsvarighet till vår egen pridefestival med en sällan skådad paradyra genom de centrala stadsdelarna. Enligt officella, relativt förvånade uppskattningar, deltog över 100.000 personer i paraden, och i ett väder som förbyttes från hällregn till strålande solsken exploderade Wiens innerstad i en blandning av drag queens, vidunderliga ekipage, technomusik, dykes on bikes och festande människor.




Till skillnad från tidigare år hade deltagarna ytterligare en stor anledning att fira, nämligen den rättsliga segern över §209, som innebar kriminalisering av homosexuella handlingar med män som fyllt 16 men inte 18 år. Lesbiska handlingar nämndes icke alls i lagboken. (!)
Den heterosexuella gränsen ligger på 16 år och efter att författningdomstolen tagit upp ett fall, föll domen den 24 juni som Österrikes gaycommunity väntat på så länge. Över 1500 personer, mest killar i åldern 18-25 har dömts till mellan sex månader och fem års fängelse för dessa ”brott”, något som även fått hård kritik både från Amnesty och EU. Men nu är lagen upphävd och organisationen HOSI (Homosexuelle Initiative Wien) som grundades 1971 just för att kämpa mot paragrafen är nöjd.




– Efter tjugotre års hårt jobb får vi äntligen fira! Italien jämställde lagarna redan 1804 så vi har legat nästan tvåhundra år efter vårt grannland. Det har varit tufft överlag och vi har mycket kvar att göra i andra frågor så det gäller att passa på, skrattar Helga Pancratz, ordförande i HOSI, innan hon dricker ur sitt champagneglas i paraden.




-Sveriges adoptionsdebatt har varit spännande att följa, ni har ett helt annat diskussionklimat politiskt. Man kan ta upp frågor som rör homosexuella utan att bemötas direkt mindervärdig. Men vi kommer inte att ge oss även om det känns svårarbetat ibland, så nu är känslan himmelsk när man får fira en delseger!




Och det känns verkligen som att mitt gamla hemland med de vackra alptopparna lite sömnigt börjar vakna ur en lång dvala av nedtystad debatt som rör homo, bi och transfrågor. Jag ser bland annat hur en och annan polisbil som bevakar paraden, försiktigt stuckit ner en regnbågsflagga bakom vindrutetorkarna och förnöjt tittar på den enorma paraden som rör sig förbi, likt en vrålande och dansande tusenfoting i tusentals färger.
Något har hänt i Österrike, och Julie Andrews kan slänga sig i väggen!

Publicerad: 2002-07-05 21:21:09