Pride 2002

Rom Gay Pride
Den 29 juni 2002 samlades cirka trettio tusen bögar och flator i Piazza dei Cinquecento för det årliga Pride paraden. Paraden gick utan incidenter genom Roms gator till Piazza Venezia och slutade med en stor konsert där gayikonerna Paola och Chiara uppträdde.
Regnbågsflaggorna fanns överallt och solen sken på oss. Folk hälsade vid gatukanterna och från balkongerna. Kvällen avslutades med en stor fest.

Zagreb
Kroatiens första gayparad hölls den 29 juni. Omkring 200 personer deltog och kravallpolis skyddade dem från högerextrema motdemonstranter. Efter att polisen lämnat paraden blev omkring 15 personer misshandlade. Flera parlamentsledamöter och företrädare för människorättsgrupper deltog.
Landets inrikesminister Sime Lucin höll tal vid paraden:
– Älska varandra och kämpa för era rättigheter, sa hon.

Berlin
Den 22 juni gick hundratusentals i Pride-paraden där även 80 paradvagnar ingick. Den öppet homosexuelle borgmästaren Klaus Wowereit höll tal.

Paris
Nära en halv miljon människor var med och såg Pride-paraden i paris där den öppet homosexuelle borgmäsatren Bertrand Delanoë talade och gick i täten för paraden.

Budapest
Tusentals personer deltog i gayparaden som avslutade en veckas aktiviteter. Gayfestivalen öppnades officiellt av stans borgmästare Gabor Demszky

Paraderna i Zürich och Wien samlade ca 100 000 människor.





(foto: PortugalGay.PT)
Lissabon
Omkring 1000 personer gick den 29 juni i Pride-paraden i Portugals huvudstad. Det är tredje året Lissabon har en gayparad. Vid den efterföljande festen deltog 4 000 människor.

Mexico City
Tusentals människor gick med i Mexico Citys 24:e gayparad. Enligt AP:s rapport såg många ”utmanande badkläder och cowboyhattar” i paraden.

Madrid
Ca 150 000 personer kom för att delta i och se paraden i Madrid. Det politiska kravet var att ge samkönade par samma rättigheter som heterosexuella. Technomusiken dundrade från paradvagnarna.

Lima
Efter klagomål från en boende i Miraflores-området i Perus huvudstad Lima, tvingades Gay Pride-arrangörerna flytta sin parad. Den 6 juli hölls den dock i Cercado de Lima.

Toronto
Ca 25 000 deltog vid årets Dyke March den 29 juni. Vid den stora gayparaden dagen efter uppskattades deltagandet till över en miljon. Sex män arresterades för att ha deltagit nakna. Fyra av den är medlemmar i organisationen Totally Naked Toronto Men Enjoying Nudity.

Dublin
Kring 4 000 personer gick den 29 juni i Dublins 20:e gayparad.

TelAviv
Ca 45 000 personer paraderade och tittade den 28 juni på vid Israels största gayparad. Deltagandet ökade från förra året med 5000 personer, trots oro för säkerheten. Mer än 500 poliser bevakade paraden.

San Francisco
450 Dykes on Bikes ledde paraden som samlade över en miljon deltagare och åskådare i Gay-meckat San Francisco. Dagen innan hölls en kvinnomarsch. En parad som genomförts i tio år som ett alternativ till den mansdominerade gayparaden.

New York
Kring en halv miljon människor deltog vid paraden utmed Fifth Avenue i New York. Det var den 32:a gayparaden i staden och händelserna den 11 september präglade delar av den. Gilbert Baker, som 1978 formgav och sydde den första Regnbågsflaggan, deltog i en vit peruk och en stars & stripes-dräkt och röda strumpor – allt för att tillsammans med många andra hylla Amerika. New Yorks borgmästare Michael R. Bloomberg anslöt till gayaparaden efter S:t Patricks-katedralen. Utanför den katolska domkyrkan hade anti-gaydemonstranter samlats.

Oslo
Flera hundra deltog i Oslos gayparad och totalt var det 16 ekipage som åkte med i den sommarvarma kvällen.

http://www.stockholmpride.org

Källa: Stockholm Pride 31 juli – 4 augusti

Publicerad: 2002-07-07 17:47:38