Stockholm Pride

Så försvarade RFSL:s ordförande Mark Tingvall i Rapport morgon på fredagen det omdiskuterade beslutet att ge årets homofobipris till skolminister Ingegärd Wärnersson (s).

Hon fick det för att man i kursplanen för biologi strukit att man skall informera om homo- och bisexualitet på ett sakligt sätt.
Ingegärd Wärnersson menade att RFSL har fel och att den nya kursplanen även täcker in såväl homo- och bisexuella som andra grupper utan att det står uttryckligen.
-För första gången är sexualitet och samlevnad och om man är homo- eller bisexuell inte ett biologiskt ämne, utan ingår i samhällsorienterade kunskaper, förklarade hon.

I nya kursplanen står att man skall reflektera över begrepp som identitet, sexualitet, kärlek och jämställdhet. Man skall behandla samlevnad och relationer och människosyn.
-Vi jämställer. Ingen skall komma undan, utan man skall kunna prata om alla former. Och dit hör de som är homosexuella, bisexuella, transvestiter och så vidare. Och detta är ett stort steg framåt enligt vårt förmenande.

Mark Tingvall lät sig inte imponeras:
-Jag tycker att man är ganska så naiv om man tror att lärarna kommer att tolka det här som att man skall undervisa om homosexualitet. Jag tycker att man måste ha en ganska så vild fantasi om man skall kunna tolka det så, menade han.
Ingegärd Wärnersson kommer dock inte att ändra någonting efter RFSL:s kritik.
-Vi har haft mycket noggranna genomgångar och det har funnits möjlighet för organisationer att yttra sig innan, sade hon.

Skolministern var också ”oerhört ledsen” över att ha fått priset.
-Jag tycker inte att jag är årets homofob. Jag har aktivt engagerat mig på det sätt jag kunnat göra för att homo- och bisexuella skall få samma möjligheter och rättigheter som alla andra, berättade hon.
-Jag har varit aktiv i riksdagen, motionerat om partnerskap och är i dag partnerskapsförrättare. Jag trodde aldrig att jag med den bakgrunden skulle få ett sådant pris, sade hon dämpat.

Mark Tingvall menade att det är behjärtansvärt och ”otroligt bra” allt det som Ingegärd Wärnersson gjort tidigare. Men han delar inte hennes uppfattning om den nya läroplanen.
-Tidigare har det funnits en ordentlig text om sex- och samlevnadsutbildning och om vad som skall finnas med och där har det uttryckligen stått att frågor om homosexualitet skall få en saklig behandling, sade han.

Publicerad: 2000-08-04 14:50:20