”Det har aldrig känts som om borgmästaren i New York stöttat oss homosexuella”, fortsatte mannen. Borgmästare Gullianis nolltolerans påverkade även vad som var tillåtet att göra på New Yorks gayklubbar. Resultatet blev att många s/m-klubbar och bastuklubbar stängdes. På de gayställen där det tidigare raggades vilt bevakades nu gästerna med ficklampor av den misstänksamma personalen.

Allt förändrades i New York den 11 september när två plan flög in i de två WTC-tornen. Plötsligt är Gulliani mer populär än Martha Stewarts äppelpaj och lika populär som den amerikanska flaggan. Det talas om hur New York-borna förändras och plötsligt börjar morsa på varandra på gatan. Den nya borgmästaren Michael R. Bloomberg sägs inte vara lika hård som sin företrädare. Min kille Micke och jag är nyfikna på förändringen när vi anländer till The Big Apple för att fira vår ettårsdag.

I Harlem, bland all bultande HipHop, rappande snubbar och Destiny Child-look-a-likes, ligger ”Harlem Mens Sauna”. Det är skitigt, på gränsen till vidrigt. Vid ingången luktar det piss och tre killar står i kö bakom oss. Vi läser en skylt vid ingången. Här får man på inga villkor ha sex. Du får på inga villkor ta av dig handduken och om du använder en kondom till något – se till att ingen ser dig kasta den efteråt. Mannen vid ingången ger oss varsin handduk, några kondomer och en nyckel. Äventyret kan börja. Inne i korridorerna går det svarta ungdomar som ser ut som värsta gängmedlemmarna med sina snusnäsdukar i olika färger på huvudet, kängor, linnen och handdukar över byxorna. Vi är det blekaste som finns inne i hela saunan. Vi blänker så mycket att de andra gästerna tvingas ha solglasögon.

Efter oräkneliga shoppingturer och nattklubbsbesök testar vi en ny bastuklubb. Denna gång mitt i gayområdet Chelsea. Från utsidan ser det ut som ingången till vilken kontorsbyggnad som helst. På en liten skylt står det ”West Side Club”. Vi går upp för trappan och ställer oss i kö. Det regnar ute så många har fått samma idé som vi. Det påminner mer om en svensk videoklubb än en traditionell bastuklubb. Skillnaden är att folk går omkring i handdukar.
De som jobbar på stället eskorterar oss till våra skåp. Det finns åtskilliga gångar överallt, det är mörkt och fullt med numrerade bås. Vi hittar en liten igenstängd ångbastu och en öppen torrbastu. Där sitter det tre killar och en av dem försöker få kontakt med oss. När vi säger att vi är från Sverige börjar han prata om högerpopulister som går framåt i EU-länderna.

”Pim Fortuyn gjorde rätt som försökte få bort allt slödder från Holland. Det kommer en massa skit från andra länder som bara stjäl, mördar och gud vet vad”. Mannen står vid dörröppningen till bastun och tittar ständigt ut genom det lilla fönstret för att försäkra sig om att ingen ur personalen dyker upp. Han har på sig en tight handduk och hans kuk tittar fram. ”Du vet hur det är med utlänningar. De kommer till ett land och det blir fler våldtäkter och mord. Så är det bara”. Han smeker sig själv på sitt könsorgan och får stånd som om han njöt av att vräka ur sig på det viset. Vi är fyra personer inne i bastun, mannen vid dörren som nu drar en Tarzan, en afroamerikan, min kille och så jag.

Jag känner en knut i magen som bara växer. Mannen framför mig ser inte direkt ut att själv vara någon Vanilla ICE precis utan snarare som en blandning mellan Mark Anthony och Speedy Gonzalez – fast med en Godzillakuk. ”Du är från Sverige? Ni har väl också en massa skit som kommer dit, eller hur? Skit som bara vill slöa runt om dagarna, som aldrig jobbar och som rånar folk som hobby. Här i New York är det fullt med såna där.”

Jag tittar på Godzilladick och på den färgade killen bredvid mig i bastun och frågar förvirrat vilket land han själv kommer från. Afroamerikanen ser ut att ha nått 800 grader och kokar, men är knäpptyst.
”Jag kommer från Colombia”, säger han och viftar med ståndet.
”Är du också en rånare, våldtäktsman och hobbymördare?” frågar jag.
”Nej, jag kommer från en bättre familj och jag har gått på de bästa privatskolorna i USA. Vi hade råd med det. Vad har det med saken att göra?” säger han, drar sig i kuken och försöker plötsligt dölja sitt stånd när en mycket luden man stiger in i bastun.
Mannen från Colombia är knäpptyst i några sekunder och ser ut som att han har blivit tagen med handen i syltburken. Även den här klubbens regler är att man inte får ha sex offentligt någonstans.

”Jag kommer från en rik familj”. Mannen upprepar sig.
”Fast tror du verkligen att det har med hudfärg eller etnisk ursprung att göra om man blir kriminell eller inte? Tror du inte att den sociala bakgrunden spelar in alls? Alla har inte rika familjer. Det finns ju till och med vita amerikaner som kommer från samma sociala klass som fattiga latinamerikaner, svarta och araber som begår brott också,” säger jag. ”Sen finns det många från fina familjer som också begår brott. Grova ekonomiska brott!”

”Ja, stan är full av trailer trash”, säger han och lämnar bastun.
Den håriga mannen säger när surgubben gått att vi ser läckra ut. ”Vill ni följa in till mitt rum?” ”Och göra vad”, frågar jag. Han ler brett till svar.

Efteråt går afroamerikanen Garth och vi tillbaka till bastun. ”Hur fungerar det här”, frågar jag.
”Den förra borgmästaren stängde alla ställen där killar har sex med varandra. Några få fanns kvar men där kunde man inte göra något eftersom det blev ideliga razzior. Den nya borgmästaren bryr sig inte lika mycket. Så här på WestSideClub är det strikt förbjudet att…” Plötsligt knastrar det till i högtalaren. “Come on you guys. You know that public fellito is strictly forbidden. If you are going to do that keep it in your rooms”
“Ja, ni förstår själva. De vill att kunderna hyr ett bås. I båsen får man ha sex eftersom det inte räknas som offentligt. För att hyra ett bås så måste man ha årsmedlemskap och det kan inte turister köpa. Allt är business i den här staden,” berättar Garth.

Ja det har vi märkt. För några dagar sedan gick vi förbi Koreas ambassad och koreanen höll på att ta ner den amerikanska flaggan för att ersätta den med deras egen. En man passerade förbi och röt ”I see that you shit on the flag”. Han hade på sig en t-shirt med ett stort tryck som sa ”9/11”. Det är läskigt att elfte september har blivit en sån stor affär. Man ser folk överallt med “WTC – we remember You” tryckt på magen. Det kostar till och med pengar att komma in på Ground Zero-området.

Att det finns en utbredd rasism och intolerans i världen just nu kan inte ha undgått någon. Det danska främlingsfientliga partiet annonserar i DN och tackar för stödet det har fått från svenskar. Här hemma har vi Alf Svensson som ryter högt att det är fel att homosexuella ska få adoptera barn. I New York såg jag ett tydligt exempel på att rasism också finns bland bögar.

Publicerad: 2002-07-15 12:00:00